GRADSKA UPRAVA BIJELjINA – ODJELjENjE ZA POLjOPRIVREDU :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA BIJELjINA – ODJELjENjE ZA POLjOPRIVREDU


Evropska unija je sedmog decembra, u okviru programa EU4AGRI, raspisala javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, izjavio je Stevan Trivković, načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Bijeljina na današnjoj konferenciji za štampu.

Trivković je izjavio da je vrijednost ovog javnog poziva 3,5 miliona KM, te da pravo na bespovratna sredstva imaju poljoprivredni proizvođači, fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, pravna lica i preduzetnici.

 „EU ovaj projekat realizuje u okviru UNDP-ija i Češke razvojne agencije. Uslovi su propisani u javnom pozivu i prilično su zahtjevni. U vrijeme pandemije virusa korona i otežanih komunikacija, želimo i na ovaj način da obavijestimo sve zainteresovane da se mogu obratiti za informacije Odjeljenju za poljoprivredu, Agrarnom fondu grada Bijeljina i našim mjesnim kancelarijama. Svaki podnosilac prijave može konkurisati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM, bez PDV-a. Evropska unija finansira iznos od 65 odsto bespovratnih sredstava u sektorima proizvodnje mlijeka, mesa, žitarica i jaja, dok 80 odsto bespovratnih sredstava nudi za sektor voća i povrća. Ukoliko je projekat vrijedan 100.000 KM, EU bespovratno daje 65.000 KM, dok za sektor voća i povrća daje 80.000 KM. To je za naše proizvođače izuzetno korisno, pogotovo sada, u godini pandemije virusa korona“, izjavio je Trivković, naglasivši da poljoprivredni proizvođači moraju ispuniti određene uslove da bi se uključili u realizaciju ovakvih projekata.

„Za proizvodnju mlijeka, minimalan uslov je posjedovanje deset muznih grla prije podnošenja aplikacije. Za ovčarstvo i kozarstvo minimalan uslov je posjedovanje 50 mliječnih grla. Ta grla moraju biti upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava od prvog januara 2019. godine do kraja 2020. godine. Što se tiče proizvodnje mesa, minimalan uslov je posjedovanje 50 junadi prije investicije, te 50 tovnih svinja, 50 ovaca ili 10.000 brojlera u turnusu. Što se tiče proizvodnje žitarica i uljarica, podnosilac zahtjeva mora posjedovati minimalno 10 hektara za žitarice i pet hektara za uljarice. Što se tiče povrtlarske proizvodnje, povrtlar mora posjedovati minimalno jedan hektar otvorenog polja i 0,2 hektara u plastenicima. Što se tiče voćarstva, uslov je od 0,5 hektara, 15, pa i do 150 hektara. Što se tiče proizvodnje jaja, svi oni koji podnose zahtjev, po završetku investicije moraju imati minimalno 5.000 koka nosilja“.

 Trivković kaže da je prilikom sufinansiranja objekata, izgradnje, dogradnje ili adaptacije, obavezno posjedovanje građevinske dozvole. Sva oprema je kompletno obuhvaćena, ako se radi o farmama, skladišnim prostorima, sušarama, poljoprivrednoj mehanizaciji, osim traktora.

On je pozvao zainteresovane poljoprivredne proizvođače da se u narednih deset dana jave u Odjeljenje za poljoprivredu ili u Agrarni fond, gdje će dobiti sve neophodne informacije i uputstva.
Krajnji rok za podnošenje prijava je 15. februar naredne godine.

 Svi oni kojima se odobre sredstva EU za investicije, imaće obavezu da u roku od 40 dana po odobravanju registruju preduzetničku djelatnost. Odjeljenje za poljoprivredu će predložiti Skupštini grada da se svi odobreni projekti sufinansiraju iz gradskog budžeta sa pet odsto sredstava..