DAN SJEĆANjA NA STRADANjA ŽENA U RATU U BIH :: Semberija INFO ::

 

DAN SJEĆANjA NA STRADANjA ŽENA U RATU U BIH


Mirovne aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija , članice Inicijative Mir sa ženskim licem, iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Bosanskog Grahova, Banja Luke i Prijedora, u okviru globalne kampanje ,,16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.
 
Tim povodom Fondacija Lara Bijeljina  organizovala je uličnu akciju na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića.
 
,,Inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH  pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, a obilježava se od 2015. godine u 12 bosanskohercegovačkih gradova u saradnji sa 12 ženskih nevladinih organizacija. Osnovni cilj obilježavanja ovog datuma je da se umanji isključenost žena u procesu memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992. -1995. i unaprijedilo vrednovanje  žrnskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja“, pojašnjava Dragana Petrić, zaposlenica i aktivistkinja Fondacije Lara.
 
Navodeći statističke podatke, precizira da je u ratu u Bosni i Hercegovini poginulo 9901 žena, što čini 10 odsto ukupnih žrtava rata, odnosno 25 odsto civilnih žrtava rata.

 
,,Međutim, tih žena nema u državnim statistikama, nema ih u ratnim memorijalima, tako da mi obilježavanjem ovog datuma pokušavamo da umanjimo tu nepravdu, da na neki način održimo sjećanje na svaki stradali život, uključujući i žene, te da se ovaj dan, ako ništa drugo, za sada bar neformalno obilježava, rekla je Dragana Petrić izražavajući nadu da će jednog dana Dan sjećanja na stradanja žena u ratu u BiH ući i u državni kalendar.
 
Ove godine  8. decembar obilježava se pod sloganom ,,Reci NE politikama brisanja i zaborava i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata!“

Semberija info