SEZONA SVINjOKOLjA; U SEMBERIJI ZA SADA NEMA TRIHINELOZE :: Semberija INFO ::

 

SEZONA SVINjOKOLjA; U SEMBERIJI ZA SADA NEMA TRIHINELOZE


Foto: MB Press
U Semberiji je počela sezona svinjokolja.

Ovaj posao se zbog pandemije virusa korona obavlja u specifičnim uslovima, uz poštovanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Meso se redovno kontroliše, a na ovom području za sada nije zabilježen nijedan slučaj trihineloze.

U našim krajevima svinjokolj se tradicionalno obavlja tokom novembra i decembra, a priprema mesa za zimu razlikuje se od mjesta do mjesta.

- Treba pripremiti svinje, pa othraniti, pa pripremiti sušaru i drva... Ali dobro je. Bitno je da se zdravo i živo, da u zdravlju pojedemo pa uz božiju pomoć i dogodine - priča Ljuban Dugić iz Međaša.

Peke, pečenice, slanina, kobasice, krvavice i ostali tradicionalni specijaliteti naše kuhinje pripremaju se po receptima koji se prenose sa koljena na koljeno.

- Najteže je klanje, šurenje, onda ide redosljedom, slanine se kroje, čvarci, mast, nije lagano, mora se poraniti - pojašnjava mesar Dragan Stojanović.

Zbog pandemije virusa korona, svinjokolj se ove godine odvija u drugačijim uslovima.

- Bilo nas je više, skupljala se rodbina, prijatelji, komšije, kumovi, ko je mogao. Išli smo od kuće do kuće i pomagali jedni drugima. Ove godine je sitaucija kakva jeste, ne smije narod a ne bi ni mi da stvaramo nikome probleme. Malo je oskudno i za majstore a i za društvo. Nadamo da ćemo na godinu sve ovo kako je nekad bilo da uradimo - kaže Dragan Bešlić iz Balatuna.

Iako je svinjokolj tradicionalno muški posao, pune ruke posla imaju i domaćice. U domaćinstvu Jovanovića uredili su četiri zimine.

- Suđe, pa ručak, pa dočekuj, ispraćaj, ali i drugi dan i treći dan sve više posla ima, dok se to sve popakuje - priča Mara Jaovanović iz Međaša.

Ono čega se posljednjih decenija svi pridržavaju jeste kontrola na prisustvo opasnog parazita trihinele -trihineloskopija.

- Trihinela je zarazna bolest koja napada i ljude. Prije svega unosi se mesom svinja. Izaziva teško kliničko oboljenje i nažalost čitav život ostaje kod onih koji su je preboljeli u kapsuliranom obliku, u mišićima - pojašnjava Srđan pantić, dr veterinarskih nauka.

Posljednjih godina zaraženih životinja u Semberiji znatno je manje. Pošto je metoda kontrole ista, obavljaju je sve veterinarske stanice u Bijeljini po cijeni od 8 do 10 KM.
 
(RTRS)