ZAŠTITA DOMAĆE PROIZVODNjE PRIORITET :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTITA DOMAĆE PROIZVODNjE PRIORITET


Gradska uprava Grada Bijeljina bila je domaćin sastanka predstavnika poljoprivrednih proizvođača sa područja Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, na kojem je zaključeno da je zaštita domaće proizvodnje, odnosno sprečavanje prekomjernog uvoza, jedan od glavnih zadataka nadležnih institucija.
 
Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković istakao je ovom prilikom da je odjeljenje koje predstavlja izradilo prijedlog povećanja budžeta za podsticaje u poljoprivredi za narednu godinu.
 
- Saglasni smo da treba zaštititi domaću proizvodnju, ali želimo i da povećamo podsticaje, tako da ćemo za narednu sjednicu Skupštine Grada uputiti prijedlog da sredstva za ovu namjenu iznose 2,5 miliona konvertibilnih maraka, umjesto dosadašnjih 1.100.000 KM – naglasio je Trivković.
 
Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da je poljoprivredna proizvodnja u BiH u veoma teškoj situaciji, te je naveo podatak da se broj prijavljenih poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji sa 12.000 u 2015. godini smanjio na svega 3.700.
 
-  Tražićemo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da sa njihovim predstavnicima održimo osastanak u narednih deset dana i da se konačno ozbiljno pristupi spasavanju domaće proizvodnje i zabrani prekomjernog uvoza. Nije normalno da se cijene svinja, jagnjadi, bikova i drugih životinja koje uzgajamo sada kreću od dvije do tri KM po kilogramu, da je premija za mlijeko najniža u regionu i tako dalje... Ja sam svoju proizvodnju smanjio za 50 odsto, jer sam shvatio da se uzalud borim za neke stvari. Udruženje će tražiti i sastanak sa premijerom Viškovićem, kako bismo razgovarali o budžetu za poljoprivredu – dodao je Bakajlić.
 
Branko Mastilo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, kaže da je jedna od posljedica pandemije virusa korona stvaranje ogromnih viškova proizvoda.
 
- Proizveli smo mnogo više hrane zbog novonastale situacije, ali mala potražnja, zatvaranje restorana i otežan rad drugih subjekata koji su bili kupci naše hrane, doveli su do bezizlazne situacije. Kupus ostaje na njivama, krompir mnogi neće da vade jer znaju da ga neće prodati, i zato se nadamo što skorijem sastanku sa predstavnicima vlasti i donošenju konkretnog plana, kako bismo sačuvali poljoprivrednu proizvodnju – naveo je Mastilo.
 
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo istakao je da u BiH trenutno postoji 15 miliona litara mlijeka koji ne mogu da budu prodati, kao i velike količine mesa i povrća.
 
- Ako nadležni ne donesu konkretne mjere, moguće je da ćemo se odlučiti za blokadu granica do Nove godine – naglasio je Bićo.