Semberski proizvođači povrća: Uprkos koroni, zadovoljni prinosima :: Semberija INFO ::

 

Semberski proizvođači povrća: Uprkos koroni, zadovoljni prinosima


Semberski proizvođači povrća srećni su, kažu, što u godini pandemije virusa korona i otežanih uslova privređivanja nisu iskazali gubitke u svom poslovanju. Većina proizvođača povrća iz Velike Obarske i Crnjelova kažu da su pokrili proizvodne troškove i ulaganja u sjemenski materijal, zaštitne preparate, radnu snagu i obradu, te je ostalo nešto i za svakodnevni život. Tomica Mitrović i njegova porodica, kao i porodica njegovog brata, žive od proizvodnje povrća u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.

 „Sadio sam papriku i krastavac u plastenicima, dok sam lubenicu i kupus sadio i na otvorenim površinama. Sve smo prodali, ali je bilo izvijesnih oscilacija, kada su otkupne cijene u pitanju. S prodajom kupusa je bilo po onoj narodnoj, povuci – potegni. Ipak, zadovoljni smo postignutim, jer nas je i korona ove godine umnogome usporavala u svim poljoprivrednim poslovima“, kaže Tomica Mitrović.



Penzioner Miloš Janjičić iz Velike Obarske kaže da je ova godina, u cjelini, bila rodna i berićetna, tako da ni korona nije uspjela poremetiti svakodnevni život vrijednih poljoprivrednika. U plastenicima je proizveo veću količinu paprike.

„ Kakva je epidemiološka i ekonomska situacija, možemo slobodno reći da je stanje u semberskim selima podnošljivo. Jedino je pijaca varljiva, jer se iz dana u dan odnos ponude i potražnje mijenja, a mijenjaju se i cijene. Sada smo supruga i ja u penziji. Proizvodnjom povrća dopunjavamo penzije“, kaže Miloš Janjičić. 

Semberija info - Lj.Lj.