Počela kampanja 16 dana aktivizma :: Semberija INFO ::

 

Počela kampanja 16 dana aktivizma


Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ i Udruženje žena ,,Romkinja“ organizovali su danas povorku čime su obilježili zvanični početak globalne kampanje ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.  
 
Šetnja učesnika, koji su nosili vidno istaknute poruke koje pozivaju na rodnu ravnopravnost i nultu toleranciju prema nasilju nad ženama, krenula je u podne ispred Dnevnog centra Otaharin, a na putu do Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića prošli su kroz romsko naselje.
 
Povorka predstavnika romske zajednice se po dolasku u centar grada  zadržala na tom prostoru  kako bi  sugrađanke i sugrađani vidjeli poruke koje šalju povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


 
,,Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, izabran je za početak kampanje  koja se završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, čime su na simboličan način povezane te dvije teme. Pored ova dva datuma kampanja uključuje i druge značajne datume, kao što su 29. novembar- Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. decembar- Svjetski dan borbe protiv SIDE i 6. Decembar kada se obilježava godišnjica Montrealskog masakra“, pojašnjava izvršni direktor ,,Otaharina“ Dragan Joković.
 
U kampanji ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ iz godine u godinu uključuje se sve veći broj pojedinaca i udruženja koji podržavaju borbu protiv svih oblika nasilja prema ženama, a cilj i poruka su uvijek isti- da se podigne svijest o fenomenu nasilja, pruži podrška žrtvama, da se radi na smanjenju i prevenciji nasilja, ali i pozovu nadležni na sprovođenje obaveza na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata. 
 
Nasilje kao globalni fenomen najučestaliji je oblik kršenja osnovnih ljudskih prava.



Bojana Jovanović, programska direktorka UG ,,Otaharin“ kaže da nasilje nije način za rješavanje bilo kakvih problema.
 
 ,,Nasilje je nedopustivo, nasilje je zakonom zabranjeno“, ističe ona.  
 
Predsjednica Udruženja žena ,,Romkinja“ Sabira Hašimović smatra da još puno treba da se radi kako bi se razbio stereotip da je žena kriva za nasilje koje trpi.
 
,,Ohrabrujemo žene da izađu iz kruga nasilja u kom, najčešće, dugi niz godina žive, ukazuje Sabira Hašimović.
 
Iako je pandemija Kovid-19 značajno uticala na aktivnosti koje tradicionalno provode u okviru kampanje ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ i Udruženje žena ,,Romkinja“ ovom prilikom su  još jednom pozvali sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i da daju svoj doprinos za život bez nasilja svih žena u našem društvu.

Semberija info