Bijeljinski „Duvan“: Završen otkup duvana :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinski „Duvan“: Završen otkup duvana


Sezona proizvodnje, sušenja i otkupa ovogodišnjeg roda duvana u Semberiji i Posavini je završena, kaže Čedo Gotovčević, direktor bijeljinskog „Duvana“. Od proizvođača je preuzeto ukupno oko 335 tona i ostala je neznatna količina, tona do dvije, koju će ovih dana „Duvan“ otkupiti od semberskih duvanara.

„Plan je ispunjen, sa manjim neznatnim podbačajem. Imali smo jednu prosječnu godinu po rodnosti i kvalitetu duvana. Imajući u vidu ogromne poreske obaveze, zbog kojih je početkom ove godine organizovan i protest proizvođača duvana, teško ćemo biti u prilici da bilo šta planiramo za narednu godinu. U ovom trenutku na zalihama imamo oko 500 tona duvana, što će uz ovogodišnje otkupljene količine biti povećano još za 200 do 220 tona. Koristimo i kreditna sredstva, tako da nam i zalihe, odnosno kamate, opterećuju poslovanje. S druge strane, imamo problem sa skladišnim prostorom. Iako smo voljni da radimo i da proizvodimo duvan, jer nam je to osnovna djelatnost, teško ćemo opstati u ovakvim uslovima privređivanja“.



Gotovčević kaže da se otkupna cijena duvana nije mijenjala u proteklih pet do šest godina, te da su i premije na duvan u međuvremenu smanjene. Sve u svemu, proizvodnja duvana u Semberiji pala je na niske grane, kaže Gotovčević. 

Semberija info - Lj.Lj.