„PARTNERSTVOM DO NOVIH ZANIMANjA“ :: Semberija INFO ::

 

„PARTNERSTVOM DO NOVIH ZANIMANjA“


Na osnovu zajedničke inicijative Gradske uprave Grada Bijeljina (Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije), Privrednog savjeta Grada Bijeljina, Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“, Sekcije frizera i kozmetičara Grada Bijeljina i Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina nakon dvije godine zajedničkih pokušaja i truda, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je usvojilo pomenutu inicijativu društvenih partnera Grada Bijeljina i u  septembru 2018. godine u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi odobrilo upis jednog odjeljenja frizera. Svršeni osnovci su pokazali veliko interesovanje za novo zanimanje i od oko 60 prijava, 29 učenika je krenulo u prvi razred.
 
Vlasnici frizerskih salona u kojima će učenici u drugoj godini obavljati praksu su učestvovali na stručnoj radionici, na kojoj su se upoznali sa pedagoškim pristupom i procesom obavljanja nastave. Kroz Projekat je rekonstruisana učionica za obavljanje praktične nastave za frizere, nabavljena je i instalirana savremena oprema za izvođenje nastave i nabavljen je materijal koji je neophodan kako bi se praktična nastava izvodila na najsavremeniji način u prostorijama škole.
 
Vrijednost projekta „Praktična nastava na radnom mjestu – frizeri“ je 31.380 konvertibilnih maraka, od toga je donacija 29.130 KM dok je učešće Grada 2.250 KM.
 
Grad Bijeljina – Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije već tri godine realizuje projekat „Praktična nastava na radnom mjestu“ u okviru programa „Prilika plus“ koji podržava Vlada Švajcarske,  a sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Vrijednost prve dvije faze iznosila je 387.712 KM, a od toga je 322.252 KM donacija. Projektnim aktivnostima je unaprijeđena praktična nastava za sedam deficitarnih zanimanja u tri srednje stručne škole u Bijeljini u kojima su tri kabineta opremljena u potpunosti savremenom opremom.
 
Ovo je još jedan dokaz da zajedničkim snagama, uz mnogo napora i truda društveni partneri mogu značajno doprinijeti usklađivanju potreba privrede sa obrazovnim sistemom kako bi se zadovoljile potrebe privrednika i kreirala radna snaga koja je zaista potrebna u lokalnoj zajednici.  
 
U skladu sa Globalnom agendom 2030 i Ciljevima održivog razvoja, ovaj projekat je baziran na partnerstvu javnog i privatnog sektora, podržan od Vlade Švajcarske i predstavlja pozitivan primjer implementacije ove Agende u BiH.