Izložba fotografija povodom Jubileja Semberskih novina – 40 godina postojanja i rada: Fotografije pričaju :: Semberija INFO ::

 

Izložba fotografija povodom Jubileja Semberskih novina – 40 godina postojanja i rada: Fotografije pričaju


Фото - Д. Лакић
Izložba fotografija pod nazivom ,,Četiri decenije Semberskih novina'' koja je organizovana povodom značajnog jubileja ,,Semberskih” – 40 godina postojanja i rada realizovana je u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite zbog korona virusa. 



Podsjećamo, ,,Semberske novine'' su se pojavile 20. oktobra 1980. godine i bile su novi „otvoreni informativni prozor u svijet“ savremene štampe. Izložba ,,Četiri decenije Semberskih novina'' je još jedno podsjećanje na tih dinamičnih, brzo proživljenih i značajnim uspjesima obilježenih 40 godina. Izložba se sastoji od dva dijela. Predstavljući naslovne strane novina, podsjeća se na kontunuitet i način izvještavanja ,,Semberskih novina'' u protekle četiri decenija i šta je sve zabilježeno u tom periodu. Izložba je upotpunjena sa 117 fotografija našeg kolege - fotoreportera Božidara Miloševića, jer, kako se u novinarstvu kaže, bez dobre fotografije nema dobre priče. Kaže se da često slika govori više od hiljadu riječi.

v.d. direktora Semberskih novine Tanja Kojić i fotoreporter Božidar Milošević

Otvarajući izložbu Mićo Mićić. gradonačelnik Bijeljine, zahvaljujući se svima koji su rizikovali da dođu na ovaj događaj, još jednom pozvao sve sugrađane da zbog svog, a i zdravlja svih oko nas, poštuju epidemiološke mjere.

Gradonačelnik Mićić i rukovodilac marketinga Semberskih Dušanka Gavrić

- Iako je u Semberiji bilo nekoliko novina, ,,Semberske'' imaju najdužu tradiciju. Gledajući izložbu zbilja sam se uvjerio da slika govori više riječi. Svaka izložena fotografija svjedok je nekog događaja i hvala svima u ,,Semberskim novinama'' što su nas vratili i u dobra i u loša vremena, jer u proteklih četrdeset godina mnogo toga se dešavalo. Želim da kažem da zaposleni u ,,Semberskim'' dobro rade svoj posao i da im poželim da ga rade i još bar 40'', poručio je prvi čovjek Bijeljine otvarajući izložbu fotografija ,,Četiri decenije Semberskih novina''.



- Četrdeset godina moderne istorije naše Bijeljine i Semberije, 21. oktobra obilježeno je riječima, a sada je taj period predstavljen i slikom'', kazala je Tanja Kojić, v.d. direktora JIP ,,SIM'', a fotoreporter Božidar Milošević je rekao da je 40 godina ,,ispričano slikom'' premnogo da stane u bijeljinsku Galeriju, jer su se ,,Semberske'' trudile da zabilježe sve što se dešavalo u tom periodu u Semberiji.

Fotoreporter Semberskih novina Božidar Milošević

- U najavi je i mnogo novih i velikih projekata. Veliki je to izazov i za Gradsku upravu, i za Semberiju, a i za ,,Semberske novine''. Trudićemo se da ispratimo i sve to što je u najavi i da budemo na gradnji auto-puta, i na drinskom nasipu i na svakom drugom događaju'', precizirao je Milošević i naglasio da će tek za deset-dvadest godina ove fotografije imati pravu vrijednost i da će biti dragocjen materijal mnogima, jer na svakoj fotografiji je datum i vrijeme kada je napravljena.

- Uzalud dobra fotografija, ako nije negdje objavljena. Ova izložba je jedan mali miks fotografija. Kada je sve ovo pripremano na stolu je bilo 400, pa 300, pa 200 fotografija, ali, jednostavno zbog prostora, morali smo svesti na ovu mjeru'', kazao je Božidar Milošević.

Dušanka Gavrić, predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje četrdeset godina postojanja i rada ,,Semberskih'', podsjetila je da je pored ove izložbe u okvoru obilježavanja jubileja promovisana knjiga ,,Bulevar dobrih komšija'', novinara Ljube Ljubojevića koja predstavlja zbirku priča i reportaža objavljenih u ,,Semberskim'', te organizovano druženje sa građanima - čitaocima ,,semberskih'' na kojem su dijeljeni skromni pokloni.

​Semberija info - Verica Zelenović