Epidemiološka situacija u Bijeljini ozbiljna: Trenutno 553 zaraženih virusom korona :: Semberija INFO ::

 

Epidemiološka situacija u Bijeljini ozbiljna: Trenutno 553 zaraženih virusom korona


Zajednička konstatacija svih članova Gradskog štaba za vanredne situacije jeste da je epidemiološka situacija u Bijeljini veoma ozbiljna, te da za razliku od ranijih mjeseci u Bijeljini imamo veliki broj pozitivnih na virus korona, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon današnje sjednice štaba.

„ Iz dana u dan se povećava broj pozitivnih na virus korona. Od početka epidemije u Bijeljini je pod nadzorom bilo 5.420 osoba, a trenutno su pod nadzorom 1.402 osobe. Trenutno je zaraženih 553 osobe. Ukoliko znamo da je u prošloj nedjelji bilo 130, da smo u prva četiri mjeseca imali svega 23 zaražene osobe, onda je u pitanju značajno povećanje zaraženih korona virusom. Zajedno smo konstatovali da je virus prisutan u nešto blažoj varijanti, ali je veoma rasprostranjen. Teško je sva žarišta i klastere locirati. Od juče smo imali osamdeset novih zaraženih, dok u Domu zdravlja još 74 osobe čekaju na nalaze testa. Imamo i medicinske radnike koji su pozitivni na virus korona“, izjavio je gradonačelnik Mićić, naglasivši da u kovid  bolnici trenutno leži 46 bolesnika, petoro sa težom kliničkom slikom i oni su životno ugroženi.

„ Danas smo podržali sve mjere i preporuke Republičkog štaba i Zavoda za javno zdravstvo RS. Na lokalnom nivou ostaju sve važeće mjere. Odlučili smo da sa 50.000 KM pomognemo Dom zdravlja kako bi oni mogli radno angažovati, na određeno vrijeme, nezaposlene ljekare i medicinske sestre koji su trenutno na birou, a koji su im neophodni. Na sličan način ćemo pomoći i bolnici. Na taj način ćemo amortizovati trenutni nedostatak zdravstvenih radnika, kreveta i prostora za lakše slučajeve. Razmišljamo da ponovo osposobimo za smještaj lakših bolesnika neke sportske sale ili prostor u Banji Dvorovi. Poštovaćemo riječ zdravstvene struke i menadžmenta u Bolnici i Domu zdravlja“, naglasio je gradonačelnik Mićić. On je tom prilikom izrazio spremnost da se sa republičkog i lokalnog nivoa pomogne radnicima zaposlenim u turizmu i ugostiteljstvu.

Igor Novaković, zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina izjavio je da je od početka pandemije u Bijeljini bilo zaraženo ukupno 1.149 osoba, te da je u posljendjih sedam dana zaraženo 407 osoba.

„ Došlo je do eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Imamo korona krizu s kojom moramo da se nosimo. U Domu zdravlja imamo jedanaestoro pozitivnih radnika i čekamo rezultate još dva testa. Ipak, sve službe Doma zdravlja rade neometano. Pojedine sektorske ambulante u selima sveli smo na režim smanjenog broja radnih dana, sa dva ili tri dana u nedjelji na jedan radni dan u nedjelji. Sačuvali smo radni proces, a od Gradske uprave smo dobili finansijsku pomoć, te ćemo već od ponedjeljka pozvati sve nezaposlene ljekare sa Biroa za zapošljavanje. Trenutno Dom zdravlja neometano funkcioniše. Uspostavili smo još jednu kovid ambulantu. Trenutno imamo tri kovid ambulante, dvije za odrasle i jednu za djecu, koje rade sedam dana u nedjelji. Naglašavam još jednom, da sve službe Doma zdravlja rade neometano. Što se tiče uvođenja novih ljudi u posao, moramo misliti unaprijed, tako da će novozaposleni ljekari obaviti neophodnu obuku“, istakao je doktor  Novaković, naglasivši da će ova medicinska ustanova biti na braniku odbrane od virusa korona.

On je naglasio da su i zdravstveni radnici od marta maksimalno angažovani, te da se i od građana očekuje striktno poštovanje važećih mjera. 

Semberija info - Lj.Lj.