Udruženje žena za borbu protiv karcinoma dojke „Gea“: Rano otkrivanje dovodi do izlječenja :: Semberija INFO ::

 

Udruženje žena za borbu protiv karcinoma dojke „Gea“: Rano otkrivanje dovodi do izlječenja


Obilježavajući takozvani „ružičasti oktobar“ , mjesec borbe protiv karcinoma dojke, članice bjeljinskog Udruženja žena „Gea“, koje je formirano 2004. godine, okupile su se danas, 24. oktobra, na gradskom trgu u Bijejini, da bi obilježile Svjetski dan borbe protiv karcionoma dojke.

Đuja Pejić, predsjednica Udruženja žena „Gea“, kaže da su članice ovog udruženja željele, dijeljenjem ružičastih mašnica i propagandnog materijala, ukazati građanima Bijeljine na probleme s kojima se svakodnevno susreću žene koje su operisale karcinom dojke.

„Najveći problem, s kojim se susreću žene, jeste spoznaja o bolesti, što utiče na psihu žene. O ovoj bolesti još uvijek se malo govori na našim prostorima, jer je još uvijek tabu tema za mnoge. Ljudi koji imaju nekoga operisanog od raka dojke, to najčešće kriju. Žene se nalaze u situaciji, kako prihvatiti tu bolest i kako krenuti u proces izlječenja i socijalizaciju nakon operativnog zahvata. To su veliki, ponekad i nepremostivi problemi za ženu. Mi od 2004. godine najviše radimo na psihosocijalnoj pomoći ovim ženama. Kada dođu u naše udruženje, žene đeluju pogubljeno, pitajući se, zašto se to njima dešava, kako će njihova porodica reagovati na sve to. Statistički podaci potvrđuju, ukoliko se karcinom dojke otkrije na vrijeme, u ranoj fazi, oko 95 odsto žena se izliječi i nakon pet godina može normalno funkcionisati, postajući koristan član društva“, kaže Đuja Pejić, upućujući apel ženama da redovno obavljaju preglede.



Ona kaže da je udruženje do sada organizovalo bezbroj akcija i edukativnih predavanja. Umreženo je sa sličnim udruženjima iz RS i FBiH, prenoseći vlastita iskustva ženama u drugim sredinama. Imaju odličnu saradnju sa bijeljinskom bolnicom i Domom zdravlja, kao i sa lokalnom zajednicom, posredstvom koalicije „ KOLOSI“.

Semberija info