OKRUGLI STO KOALICIJE KOLOSI :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO KOALICIJE KOLOSI


 Koalicija KOLOSI, organizovala je okrugli sto o značaju primjene člana 24 Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, a učestvovali su predstavnici institucija, obrazovnih ustanova i Koalicije KOLOSI.

Predsjednik Odbora za obrazovanje osoba sa invaliditetom Ranko Rankić istakao je da je cilj okruglog stola, analiza implementacije člana 24 UN Konvencije o obrazovnim potrebama osoba sa invaliditetom.

- Na ovom području je oko 10.000 osoba sa invaliditetom, što je velik broj u odnosu na broj stanovništva, a što se tiče svih nadležnih institucija, nailazimo na razumijevanje po pitanju inkluzivnog obrazovanja“, rekao je Rankić.



Predsjednica Aktiva mladih osoba sa invaliditetom Koalcije KOLOSI Slavena Rajić istakla je da se u RS od 2001. godine radi na poboljšanju inkluzivnog obrazovanja i njegovoj primjeni.

- Napredujemo iz godine u godinu, ali još mnogo toga treba da se uradi. Očekujem da će i ovaj okrugli sto doprinijeti poboljšanju inkluzije, jer „malim koracima se postižu velike stvari“, rekla je Rajićeva i naglasila da prava inkluziovna nastava jeste da svaka osoba sa invaliditetom i nekom vrstom poteškoće, ima pravo na obrazovanje, a potreban je stručni kadar (defektolog, psiholog, logoped).

Direktor Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović kazao je da u vrtiću imaju dvoje djece sa poteškoćama.

- Nastojimo da stvaramo što adekvatnije uslove za rad sa djecom koja imaju poteškoće, s tim što je potrebno da imamo i adekvatan stručni kadar“, rekao je Vujanović.

Ispred Gradske uprave, obratila se Ljubica Mlađenović. Naglasila je da podržavaju rad Koalicije KOLOSI, kao i da pažnju usmjeravaju na predškolsko i školsko obrazovanje za djecu koja imaju poteškoće.

Jovanka Vuković zamjenik Ombudsmana za djecu RS, naglasila je da je intitucija Ombudsmana za djecu RS uključena u  ove aktivnosti.

- Veoma je važno inkluzivno obrazovanje uskladiti sa Konvencijom o pravima djeteta, a svi relevantni faktori radiće i dalje da se to kvalitetno i učini“; rekla je Vukovićeva.

Semberija info - O.Stjepanović