POLjOPRIVREDNA I MEDICINSKA ŠKOLA OBILjEŽILA JE SVJETSKI DAN HRANE :: Semberija INFO ::

 

POLjOPRIVREDNA I MEDICINSKA ŠKOLA OBILjEŽILA JE SVJETSKI DAN HRANE


Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. oktobra, pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda. Globalna zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom virusa kovid 19 podstakla je mnoge na razmišljanje o našim najosnovnijim potrebama. Ono što ne treba uzimati zdravo za gotovo jeste činjenica da je hrana suština života i temelj svih kultura i zajednica.

Poljoprivredna i medicinska škola danas je, kao i svake godine,  na zanimljiv i njima svojstven način obilježila Svjetski dan hrane. Direktor škole Zoran Despotović naglasio je da je ovogodišnje obilježavanje izložbenog karaktera i da su u pitanju proizvodi Poljoprivredne i medicinske škole koje su učenici pripremili zajedno sa profesorima.

„Svi proizvodi koji se mogu vidjeti na današnjoj izložbi su prerađeni u našim školskim radionicama. Ono što želim posebno da istaknem jeste da na ovaj način učenici mogu najbolje da primijene znanje koje su stekli u učionicama“, rekao je Despotović i najavio da će u ponedjeljak izložba ovih proizvoda biti predstavljena i u Ekonomskoj školi.

Slađana Marković, koordinator praktične nastave u poljoprivrednoj školi za prehrambenu struku, za „Semberija info“ je istakla važnu ulogu edukacije učenika o pravilnoj i zdravoj ishrani. Markovićeva je naglasila da je u današnje vrijeme najveći problem nepravilna ishrana i brz način života.

„Da bi se dječiji organizam pravilno hranio, potrebno je ukazati djeci kroz određeni vid edukacije na koji način mogu imati zdrav i mlad organizam sa svim psihofizičkim funkcijama. Prema statistikama, najveći procenat gojaznosti jeste kod srednjoškolaca, a to sa sobom donosi razna hronična oboljenja. Ukoliko uvrstimo raznovrsnu ishranu u umjerenim količinama i fizičku aktivnost, možemo pomoći našem organizmu da se osjeća mnogo zdravije i produktivnije“, rekla je Markovićeva.

Maturant Poljoprivredne i medicinske škole, Đorđe Femić, koji je učestvovao na izložbi, rekao je u izjavi za naš portal da konzumiranje brze hrane, kao najpristupačnije, mnogo utiče na zdravlje njegovih vršnjaka.
„Jedno od rješenja za ovaj globalni problem jesu svakako edukacije o štetnosti brze hrane koje su nam neophodne, ali i usmjeravanje mladih ljudi na koji način mogu brzo spremiti obrok koji je mnogo zdraviji. Malo pažnje je posvećeno ovom problemu i mislim da treba, bar na ovaj dan, probuditi svijest ljudima o tome koliko znači zdrava ishrana“, istakao je Đorđe.

Semberija info