SUTRA POČINjE PREDIZBORNA KAMPANjA ZA LOKALNE IZBORE U BIH :: Semberija INFO ::

 

SUTRA POČINjE PREDIZBORNA KAMPANjA ZA LOKALNE IZBORE U BIH


Predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH zvanično će početi sutra, u petak 16. oktobra, i trajaće 30 dana. Kao što je uobičajeno tokom kampanje građanima će se obraćati predstavnici političkih subjekata i stranački i nezavisni kandidati. Prvi korak u kampanju, kako je već najavljeno iz nekih stranaka koje egzistiraju u Bijeljini, je lijepljenje plakata u centru grada, te upućivanje prvih zvaničnih poruka i obećanja građanima - potencijalnim biračima.

Kako je potvrđeno iz Gradske izborne komisije, na biračkom spisku u Bijeljini nalazi se 109.628 birača koji će imati priliku da glasaju na 147 biračkih mjesta.

U Bijeljini je formirano 157 biračkih odbora u kojima će biti angažovano ukupno oko 1.730 osoba, predsjednika, članova i njihovih zamjenika. Najvjerovatnije će biti osam mobilnih timova, umjesto sedam koliko je do sada bilo. U osmom mobilnom timu mora biti i zdravstveni radnik zbog aktuelne pandemije kovid 19. Mobilni timovi će ići u staračke domove, Kazneno – popravni zavod, kasarnu, odnosno na adrese zdravstveno ugroženih osoba koje se nalaze na spisku centra za socijalni rad.

Za naklonost birača, kada je u pitanju gradonačelnička funkcija, i za neku od 31 odborničke stolice u Skupštini grada Bijeljina boriće se ukupno 85 političkih subjekata, koji su ovjereni za učešće na izborima. Na izborima će učestvovati 52 političke partije, tri koalicije i 30 nezavisnih kandidata. Još uvijek je neizvjesno učešće  ,,Ujedinjene Srpske” koju je Centralna izborna komisija isključila iz izborne trke zbog neprimjerenog predizbornog spota. Za gradonačelničku funkciju ovjerena su tri kandidata, predsjednik Stranke demokratske Srpske Semberije Mićo Mićić, kao zajednički kandidat više političkih stranaka, Ljubiša Petrović, zajednički kandidat SDS-a i PDP-a, te Boban Lazić kao neyavisni kandidat iz grupe građana ,,Ću, ćeš će”.

Semberija info