TEŽAK POLOŽAJ TURISTIČKIH AGENCIJA U RS :: Semberija INFO ::

 

TEŽAK POLOŽAJ TURISTIČKIH AGENCIJA U RS


Turizam je grana koja je najviše osjetila posljedice pandemije korona virusa u svim državama, a o turizmu u ovoj godini više odlučuju epidemiolozi, a ne turistički radnici. Asocijacija turističkih agencija Republike Srpske (ATARS) obavijestila je javnost o jako teškom položaju turističkih agencija, a malo je preduzetih mjera da se agencijama pomogne. Jedina pomoć koju su turističke agencije dobile jeste u vidu plate sa doprinosima za april, koju je Vlada Republike Srpske uplatila svim zaposlenima u RS, kao i mogućnost prodaje aranžmana kroz akciju dodjele vaučera pod nazivom „Doživi Srpsku“.

U RS postoje 62 licencirane turističke agencije, od kojih je samo 28 apliciralo za učešće u akciji „Doživi Srpsku“. Od 28 apliciranih agencija, na kraju samo 21 agencija ima radne aktivnosti na polju dodjele vaučera. Dakle, u RS već sada dvije trećine agencija nemaju poslovnu djelatnost i praktično su ugašene. Akcija „Doživi Srpsku“ trenutno je odgodila obustavljanje poslovnih aktivnosti, ali postoji velika mogućnost da uskoro sve agencije u RS prestanu sa radom i da radnici ostanu bez posla.

Vlasnica Turističke agencije „Hapu Travel“ Maja Antić, u izjavi za „Semberija info“, izrazila je veliku razočaranost zbog trenutnog položaja turističkih radnika u RS.

„Izgleda da turistički radnici nisu potrebni ovom društvu i da su predstavljeni kao kolateralna šteta cijele situacije vezane sa pandemijom. Turistički radnici su jedan od glavnih resursa ove Republike. Shodno tome, gašenje njihovih preduzeća bio bi veliki udarac za nas kao društvo,“ rekla je Maja Antić.

Semberija info