PRIJEM ZA HRANITELjSKE PORODICE :: Semberija INFO ::

 

PRIJEM ZA HRANITELjSKE PORODICE


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za hraniteljske porodice koje vode brigu o djeci bez roditeljskog staranja i tom prilikom razgovarao s njima o stanju u oblasti hraniteljstva i načinima da se ta oblast unaprijedi.  
 
Različite su životne okolnosti koje dovode do odsustva roditeljskog staranja i potrebe da se dijete zbrine u hraniteljsku porodicu. Djeci koja su prošla iskustvo zlostavljanja, napuštanja, smrti roditelja, zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu omogućava ublažavanje doživotnih traumatskih iskustava.

 
Hraniteljsta porodica prima naknadu za izdržavanje djece i naknadu za rad. Naknada se uvećava ako je dijete ometeno u razvoju ili ima kombinovane poteškoće. 
 
Gradonačelnik Mićić je precizirao da je na području Bijeljine registrovano  25 hraniteljskih porodica, te da trenutno njih 15 zbrinjava 17 djece.
 
-Hranitelji su izuzetno humani ljudi, oni djeci bez roditeljskog staranja omogućavaju odrastanje u porodičnom okruženju. Ovaj prijem sam organizovao kako bih razgovarao s njima o tome kakvo je trenutno stanje u oblasti hraniteljstva i da čujem njihove prijedloge kako bi zajedno ovu oblast unaprijedili. Pored toga, upoznaću ih sa mogućnošću da djeca predškolskog uzrasta iz hraniteljskih porodica mogu ići u vrtić. Mogućnost besplatnog pohađanja vrtića ove ranjive kategorije djece pruža se u okviru projekta ,,Vrtić je i moje pravo“, a  koji Gradska uprava grada Bijeljine realizuje u saradnji sa Dječijim vrtićem ,,Čika Jova Zmaj“ i Udruženjem ,,Otaharin“,  izjavio je Mićić.
 
Ranka Vojnović je dvjema  djevojčicama pružila toplinu porodičnog doma. Kaže, važno je adekvatno i pravovremeno reagovati na potrebe svakog djeteta i uvijek im pružati podršku i ljubav.
 
-Djevojčice su poslušne, dobre, vrijedno uče, a ja činim sve kako bih ih izvela na pravi put, kaže ova hraniteljka koja, kako ističe, ne može život zamisliti bez njih.

Semberija info