DOM ZDRAVLjA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA BIJELjINA


Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, prisutan je blagi porast zaražavanja stanovništva. Direktor ove zdravstvene ustanove Danijela Đukin, naglasila je da nema porasta broja zaraženih među djecom školskog uzrasta, ali je istovremeno apelovala na građane da budu odgovorni i primjenjuju mjere lične zaštite.

-Trenutno je 61 slučaj aktivnih odraslih i troje djece školskog uzrasta, a četvoro je izašlo iz nadzora. Pod nadzorom imamo 159 osoba“, rekla je Đukinova. Ona je podsjetila na aktivnosti koje je Dom zdravlja započeo prije nekoliko dana, a riječ je o besplatnim preventivnim pregledima stanovništva koji gravitiraju ambulnatama ove zdravstvene ustanove, a ukupno ih je 25.

-Besplatni pregledi podrazumijevaju kontrolu šećera u krvi, holestetola, mjerenje krvnog pritiska i savjete porodičnog ljekara, a takođe se obavljaju i ginekološki pregledi uz obavezno uzimanje Papa nalaza.


Takođe, vršimo mamografske preglede, a sve sa ciljem da podignemo svijest stanpvništva o značaju prevencije“, rekla je Đukinova. Ona je naglasila da raduje činjenica da je odziv građana veliki i najavila da će se pregledi vršiti sve dok svi zainteresovani građani ne budu pregledani, bez obzira da li imaju knjižicu ili ne.

-Danas, 13. oktobra, vrše se pregledi u Donjem Dragaljevcu, potom slijede Suvo Polje, Gornje Crnjelovo, Donji Dragaljevac i Donje Crnjelovo, a u subotu su mamografski pregledi u Domu zdravlja“, najavila je Đukinova i dodala da najavljene vakcine protiv sezonskog gripa još uvijek nisu stigle i da ih očekuje polovinom novembra.
-Jedini ovlašteni uvoznik na nivou BiH je jedna farmaceutska kuća sa sjedištem u Sarajevu, a oni su nas obavijestili da vakcine možemo očekivati polovinom novembra“, rekla Đukinova. Ona  je podsjetila i da je u toku registracija i preregistracija osiguranika i da će trajati do 31. decembra.

-Na usluzi našim građanima je 55 timova porodične medicine, četiri tima konslultativno-pedijatrijske službe i tri ginekološka tima“, rekla je Đukinova i najavila da od subote kreću i sa primjenom IZIS sistema, odnosno, elektronskim karticama.   

Semberske novine