FOTOGRAFIJOM DO POSLA :: Semberija INFO ::

 

FOTOGRAFIJOM DO POSLA


Udruženje Gluvih i nagluvij regije Bijeljina je, slijedeći preporuke Evropske unije,  preko organizacije ART iz Srbije uključeno u novi program osposobljavanja gluvih lica za samozapošljavanje.
 
Gluvi spadaju u kategoriju ju radno najsposobnijih osoba s invaliditetom, ali zbog problema u komunikaciji teško dobijaju posao. Udruženje gluvih i nagluvih regije Bijeljina stalno se bori  da stvori mjesto gdje  se osobe oštećenog sluha mogu pokazati i dokazati, pa samim tim ni ovaj projekat  ,,Fotografijom do posla“  nije drugačiji. Cilj projekta je poboljšanje položaja gluvih i nagluvih osoba u društvu kroz pružanje adekvatne podrške, ovaj put kroz savladavanje vještine fotografisanja.
 
-Cilj projekta je bio zainteresovati mlade za ovaj vid posla u kom se traži kreativnost i smisao za lijepo, a nije nužno potrebna neka komunikacija. Ovdje do izražaja dolazi umjetnički nerv i sposobnost za samostalnu organizaciju posla, pojašnjava koordinatorka projekta Dubravka Ostojić koja je  predsjednica Saveza gluvih Republike Srpske.

 
Nažalost, zbog ograničenja vezanog za pandemiju korona virusa  bilo je moguće primiti samo ograničen broj polaznika. Njihov broj je minimalizovan kako bi mogli da ispoštuju mjere zaštite i preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.
 
- Problem je nastao i zbog obaveznog nošenja zaštitinih maski koje su blokirale čitanje govora sa usana  kao vida komunikacije gluvih. Srećom instruktorka je bila gluva djevojka Nataša Đurić, master grafičkog dizajna iz Višegrada,  koja se odlično snašla u ovoj situaciji, kaže  koordinatorka projekta Dubravka Ostojić.
 
Kako je istakla,  ta mala grupa je imala dosta sreće sa vremenom, pa su mogli stalno biti na otvorenom. Fotoaparatom su bilježili motive na gradskim ulicama, u Gradskom parku i  u Etno selu Stanišić. Izabrane kadrove pretvarali su u priče- tople i prijatne.
 
Ono što žele posebno istaći  je mural koji su uradili na zidu Udruženja gluvih i nagluvih koje se nalazi u starom Zanatskom centru, kod vodotornja.
Mural koji su uradili na simboličan način prikazuje njihov svijet tišine, a poruka je ,,Govorimo rukama, slušamo očima, ne čujemo ušima“.
 
-Povodom obilježavanja Međunarodnog dana gluvih u Gradskoj galeriji smo 26. septembra priredili  izložbu fotografija nastalih tokom realizacije projekta ,,Fotografijom do posla“. Pokazali su šta su naučili, a posjetioci su mogli da se uvjere kako su njihove fotografije ispunjene emocijom, zrače toplim porukama, iskrene su i komunikativne, ističe Dubravka Ostojić dodavši da je tom prilikom predsjednik udruženja Radiša Petrović uručio  zahvalnice ustanovama i pojedincima  koji su u ovoj teškoj godini nesebično pomogli svojim gluvim sugrađanima.

Semberija info