POČELA DJEČIJA NEDJELjA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

POČELA DJEČIJA NEDJELjA U BIJELjINI


,,Dječija nedjelja“, manifestacija koja se širom svijeta obilježava prve sedmice mjeseca oktobra i  koja za cilj ima poboljšanje ukupne brige o djeci, ove godine obilježava se pod motom ,,Zdravo tijelo- vedar duh“, a traje od petog do devetog  oktobra.

U nedjelji djeteta bijeljinske ustanove i udruženja realizuju niz aktivnosti s ciljem obezbjeđivanja jednakih mogućnosti za svu djecu. Među ustanovama koje obilježavaju nedjelju kojoj se sva djeca raduju  je i Dječiji vrtić ,,Dragan i Zoran“ . U ovom vrtiću su, kao i ranijih godina, pripremili niz aktivnosti koje će biti ispunjene dječijom maštom i kreativnošću. 



- U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva prosvjete i kulture mi smo u našoj ustanovi pripremili niz različitih aktivnosti  za mališane. Tako smo prvog dana manifestacije, u saradnji sa bijeljinskim Karate klubom ,,Akademac“, organizovali ,,Dan sporta“, a u utorak, šestog oktobra, djeca starije vrtićke grupe  1 idu na izlet, dok ćemo  njihove nešto mlađe drugare, djecu srednjih vrtićkih grupa, povesti u šetnju i ukazati im koliko je šetnja važna za zdravlje, navodi direktor Dječijeg vrtića ,,Dragan i Zoran“  Goran Gašić.

Kako ističu u Dječijem vrtiću ,,Dragan i Zoran“, zdrav stil života usvaja se od najmlađe dobi, pa je vrtić uz roditeljski dom, najbolje mjesto za prva saznanja o tome kako higijenske navike utiču na naše zdravlje. Zato su, u saradnji sa ZU Specijalistički centar ,,Dr Jelić“ , za mališane srednje vrtićke grupe organizovali susret sa stomatologom. Cilj ove aktivnosti je, kako pojašnjavaju,  mališanima ukazati na ulogu zuba u životu, koje su sve mogućnosti u prevenciji karijesa, ko i šta nam pomaže u očuvanju zdravih zuba, te da je redovna posjeta stomatologu najbolja prevencija protiv karijesa. Mališani starijih i mlađih vrtićkih grupa tog dana će nakon doručka ići u šetnju.

- U četvrtak, osmog oktobra, djeca starije vrtićke grupe 2  idu na izlet, a za djecu iz mlađih i srednjih vrtićkih grupa u dvoprištu našeg vrtića organizovali smo likovne aktivnosti ,,Crtam, stvaram, šaram“, navodi Goran Gašić.

Posljednji dan manifestacije, već tradicionalno, predviđen je za posjetu Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“. Ovu ustanovu klulture posjetiće starije grupe vrtićke djece, a njihovi nešto mlađi drugari prošetaće Gradskim parkom.

​Semberija info - M.Rešidović