NA RUŠEVINAMA JEDNE NEUZVRAĆENE LjUBAVI :: Semberija INFO ::

 

NA RUŠEVINAMA JEDNE NEUZVRAĆENE LjUBAVI


Na ruševinama kuće u kojoj je nekada živjela prva semberska pjesnikinja Magdalena Maga Živanović, neostvarena ljubav pjesnika Jovana Dučića, oslikani su murali koji svjedoče o velikoj ljubavi koja je buknula između dvoje mladih ljudi prije više od stotinu godina.

Naime, Dučić je kao mlad učitelj, u Bijeljinu došao početkom septembra 1893. godine nakon završene Učiteljske škole u Somboru. Bio je jedan od mladih prosvjetara koji je nakon završenih pedagoških nauka došao u okupiranu BiH, od strane Austrougarske monarhije, da širi prosvjetu i kulturu na ovim prostorima. U Bijeljini se rodila i romantična pjesnikova ljubav prema Magdaleni Živković, kćerki bogatog bijeljinskog trgovca koju će nositi kao nezaraslu i neugaslu ranu na srcu do kraja svog života.

 Pretpostavlja se da je Magdalena Živković, učenica tadašnje Trgovačke škole u Bijeljini,  pod Dučićevim uticajem i sama počela pisati pjesme.

Dučić je u maju 1894. godine, zbog optužbi za “smetanje javnog reda i mira” i zbog dvije napisane pjesme “Oj Bosno” i “Otadžbina”, rješenjem Zemaljske vlade u Sarajevu, od 10. jula 1894. godine, morao zauvijek napustiti Bijeljinu. S obzirom na to da se Magdalena nakon toga nikada nije udala, ostala je uspomena na jedno neobično pjesničko poznanstvo i na neuzvraćenu ljubav.

Semberija info