USPJEŠNO ORGANIZOVANA ŠKOLA PLANINARSKIH VODIČA :: Semberija INFO ::

 

USPJEŠNO ORGANIZOVANA ŠKOLA PLANINARSKIH VODIČA


Planinarski savez RS, u okviru redovnih aktivnosti obučavanja planinara i edukacije planinarskih društava, organizovao je na lokalitetima Crveno brdo i Novakova pećina, kojim gazduje Planinarsko ekološko društvo „Majevica“, ljetnju školu za planinarske vodiče treće kategorije.

Nebojša Zorić, član Upravnog odbora Planinarskog saveza RS, kaže da je ova škola najbolji temelj za obuku planinarskih vodiča koji će ubuduće voditi grupe planinara na planinske visove do visine od 3.600 metara.

„U ovoj godini, zbog pandemije virusa korona, dva puta je odgađano održavanje ove obuke. Ipak, uspjeli smo nekako da sve to organizujemo i sedamnaest planinara uspješno je završilo ljetnju školu za planinarske vodiče. Školu su pohađali planinari iz Bijeljine, Prnjavora, Kneževa, Čelinca, Zvornika i Banjaluke. S njima su radili najbolji planinarski instruktori iz Srbije. Planinarski vodiči su se osposobili za sve faze, od osnovnog poznavanja prirode, boravka u ekstremnim uslovima, bivakovanja na planini. U pitanju je izuzetno kvalitetna grupa planinarskih vodiča koja je završila desetodnevnu ljetnju školu za planinarske vodiče“, kaže Zorić, ističući da su bijeljinski planinari pružili izuzetno gostoprimstvo planinarima iz više planinarskih društava.