U BIJELjINI SE OKUPILI RENOMIRANI STRUČNjACI IZ OBLASTI KARDIOLOGIJE :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI SE OKUPILI RENOMIRANI STRUČNjACI IZ OBLASTI KARDIOLOGIJE


U Bolnici ,,Sveti vračevi“ danas je održan stručni sastanak na temu ,,Akutna stanja u kardiologiji i kardiohirurgiji u uslovima Kovid-19“ koji je  predvodio vodeći kardiohirurg regiona prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu.
 
Ovaj interaktivnom stručnom sastanku, koji je održan s ciljem unapređenja zdravstvene zaštite tokom trajanja pandemije bolesti Kovid-19,  prisustvovali su, između ostalih, predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS dr Milan Latinović,  pomoćnik direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije , anesteziolog, doc. dr Dejan Marković, predstavnici Angio sale Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ Beograd, kao i predstavnici Angio sale Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka.
 
V.d. direktor Bolnice ,,Sveti vračevi“ prof. dr Zlatko Maksimović istakao je zadovoljstvo da su se u bijeljiniskoj bolnici okupili  eminentni stručnjaci, na čelu sa prof. dr Svetozarom Putnikom, koji su razgovarali o tome šta treba, a šta ne treba  raditi u kardiologiji  i u kardiohirurgiji u kovid uslovima.
 
-Ovom prilikom bih najavio da je naš plan da od prvog januara 2021. godine Angio sala radi 24 sata dnevno. Inače, do sada su interventni kardiolozi iz Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“  dolazili uglavnom dva puta mjesečno po par dana, a ovo je korak naprijed, izjavio je Maksimović te istakao  da pored pomoći koju ima od  ,,Dedinja“, gdje su se edukovali bijeljinski ljekari za rad u Angio sali,  bijeljinska bolnica će, ukoliko zatreba, imati pomoć i Kliničkog centra iz Banja Luke.
 
-Pomoć ćemo imati, ukoliko zatreba, i od stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije, navodi Maksimović.
 
Ukazujući da je ovo prvi sastanak koji se bavi problematikom kardiovaskularne medicine u kovid vrijeme, prof. dr Svetozar Putnik je podsjetio da je kovid-19 na našim prostorima prisutan već punih sedam mjeseci.
 
-Kada se pojavila, kovid infekcija nas je zatekla prilično nespremne i ostavila je puno traga. Sada smo već prošli period za koji možemo da kažemo da nam je ostavio značajno iskustvo. Na ovom interaktivnom skupu, na kom su se skupili ljudi koji se bave kardiovaskularnom medicinom sa različitih aspekata, pokušali smo da izvedemo neke zaključke koji će nam omogućiti da napravimo smjernice kako raditi u narednom periodu, kada će epidemija pokazivati ko zna kakvo svoje novo lice, izjavio je prof. dr Svetozar Putnik koji smatra da su u tome bar djelimično uspjeli.
 
-Mislim da smo dali mali doprinos onome što je trend i u Evropskom udruženju kardiologa i Evropskom udruženju kardiotoratarnih hirurga, a to je pokušati da se prilagode dijagnostički, terapijski i preventivni algoritmi u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, da se prilagode novim pandemijskim uslovima, rekao je prof. dr Putnik.
Kardiolog Saša Lončar, šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC-a RS, ističe da mu je bilo drago vidjeti da je bijeljinska bolnica tehnički dobro opremljena za izvođenje različitih intervencija.
 
-Bolnica je dobro opremljena i uz malu podršku naših kolega iz Beograda i nas iz Banja Luke, mislim da u neko dogledno vrijeme, ukoliko pandemija bude dozvolila, da ćemo zaista imati Angio salu koja s ponosom može da radi 24 časa svakodnevno i da će postati dio mreže koja će pokrivati čitavu Republiku Srpsku, ističe dr Saša Lončar.
 
Zaključci koji su donijeti na stručnom skupu u Bijeljini, kako je naveo načelnik Internog odjeljenja bijeljinske bolnice kardiolog Aleksandar Janjičić, poklapaju se sa preporukama Evropskog udruženja kardiologa i Američkog udruženja kardiologa. 
 
-Od ključne važnosti je biti unaprijed pripremljen. Prioritet je pripremiti prethodno svaki tim kroz što veći broj treninga, a prioritet svih prioriteta je sačuvati tim, jer tim u karantinu znači nemogućnost spašavanja mnogo više pacijenata, istakao je, između ostalog, dr  Janjičić.

Semberija info