POČINjE EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI :: Semberija INFO ::

 

POČINjE EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI


,,Mobilnost za sve bez štetnih gasova“, slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koju će i ove godine Bijeljina obilježiti brojnim aktivnostima. Kampanja traje od 16. do 22. septembra, a cilj je da se poboljša kvalitet života kroz promovisanje čiste mobilnosti i održivog urbanog transporta.

Evropska sedmica mobilnosti traži način da utiče na pitanja mobilnosti i urbanog transporta, kao i da poboljša javno zdravlje ljudi i kvalitet života. Kampanja učesnicima daje mogućnost da istraže ulogu gradskih ulica i da eksperimentišusa praktičnim rješenjima pri suočavanju sa urbanim izazovima kao što je zagađenje vazduha.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem da do 2030. godine Bijeljina postane GRAD BUDUĆNOSTI,  Gradska uprava Grada Bijeljine  i partneri pripremaju i realizuju niz programa, projekata i aktivnosti  kojima stvaraju preduslove  za održivi privredni, društveni i ekološki razvoj.

Ankica Todorović, šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije je povodom početka Evropske sedmice mobilnosti kazala  da su koncept i ideja Sedmice mobilnosti promocija zdravog života, pješačenja, biciklizima i što manje motornog saobraćaja.

-Gradska uprava  Grada Bijeljine će kroz brojne aktivnosti promovisati zdrave, aktivne načine kretanja bez emisije gasova i novu infrastrukturu koja promoviše inkluzivan okvir koji uključije sve građane, najavljuje Ankica Todorović navodeći da planirane sedmične aktivnosti obuhvataju anketiranje građana, podizanje svijesti o potrebi i značaju urbane mobilnosti, otvaranje centra grada za pješake u večernjim satima, tematske radionice za vaspitače i učenike, monitoring frekvencije saobraćaja, revijalnu vožnju biciklima, rolerijadu i podjelu nagrada, kao i kulturno-umjetnički program.

Kako je navela, ovo je drugi put da Bijeljina obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti i za period od godinu dana realizovano je niz aktivnosti: izrađen je i usvojen Plan održive urbane mobilnosti za period od 2020- 2030., započeto je uspostavljanje i obilježavanje biciklističkih staza, postavljeno je 26 parkirnih postolja za bicikle na odgovarajućim lokacijama u gradu, uređeni su ulazi u Gradski park i dječije igralište koji su prilagođeni svim građanima, uređeno područje oko kanala Dašnica i prilagođeno za šetnju i rekreaciju.

Mile Pejčić, iz kabineta gradonačelnika. naglašava da Bijeljina pravi značajne korake kako bi transformisala područje urbane mobilnosti.

-Realizaciju akcije Sednica urbane mobilnosti, kao i svi gradovi u Evropi koji su uzeli učešće, realizujemo zajedno sa partnerima, a naši partneri ove godine su Centar za kulturu, Ekološko udruženje ,,Eko put“, Tehnička škola ,,Mihajlo Pupin“, Policijska uprava Bijeljina, a iz privatnog sektoru partneri su nam ,,M-Bajk“ i kafe bar ,,Ono kao ljubav“, navodi Pejčić koji kaže da pokušavaju raditi na promjeni svijesti građana kako bi se poboljšao kvalitet života.

Evropska sedmica mobilnosti završava se 22. septembra obilježavanjem Svjetskog dana bez automobila.

Semberija info