SLOVAČKI JEZIK U SRCU I NA USNAMA :: Semberija INFO ::

 

SLOVAČKI JEZIK U SRCU I NA USNAMA


U organizaciji  Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina, u nedelju 13. septembra, je započela realizacija projekta „Slovački jezik u srcu i na usnama“ koji su finansijski podržali Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu iz Bratislave i Grad Bijeljina.

 Bijeljinski Slovaci, djeca i odrasli, poslije dugo vremena imaju mogućnost da se bliže upoznaju sa svojim maternjim jezikom. Asimilacija i savremeni način života učinili su da Slovaci u Semberiji veoma malo ili skoro uopšte ne pričaju slovačkim jezikom.



-Projekat ima za cilj da potomke Slovaka u Semberiji upozna sa tradicijom, kulturom, običajima i, naravno, jezikom. Putem igre, pjesme, jezičkih radionica, učesnici stiču osnove poznavanja svog, odnosno jezika svojih predaka. Projekat će trajati do kraja kalendarske godine, a veliko finale se očekuje uoči Božića, kada će djeca moći da prikažu sve što su tokom projekta naučili, te će tada za sve učesnike biti obezbijeđene skromne nagrade'', izjavio je mr Danijel Štefek, predsjednik Udruženja Slovaka u Bijeljini koje nosi ime čuvene slovačke istorijske ličnosti Juraja Janošika.

Na realizaciji projekta angažovani su sveštenica Ana Petrović iz Beograda, inače administrator Slovačke evangeličke crkve u Šidu, pa samim tim i u Bijeljini kao ogranku, zatim Nataša Kolar, kantor crkve i Danijel Štefek.