BIJELjINA: Otvorena laboratorija za virusologiju


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, danas, 19. maja,  prilikom potvaranja novoopremljene laboratorije za virusologiju u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini, rekao je da je ova investicija od preko 100.000 KM ulaganje za budućnost.

- Ovo je dugoročna priča za razvoj virusologije u Reublici Srpskoj i bijeljinska bolnica, nakon toga i bolnice u Foči i Doboju, biće dio mreže virusološkog nadzora koji će u svijetu biti vrlo važan sa aspekta zdravstvene bezbjednosti i zdravlja građana”, rekao je Šeranić i dodao da je to i priprema za oktobar i sezonu gripa i korone koja će se moći desiti u tom periodu.

Prema njegovim riječima, otvaranje laboratorije u Bijeljini, u kojoj će se za početak dnevno moći raditi 30 do 50 testova na virus korona, kasnije i do 200, pokazuje kako republičke institucije, u saradnji sa lokalnim zajednicama i zdravstvenim ustanovama, mogu da naprave značajne iskorake. - Bolnice u Republici Srpskoj, osim UKC u Banjaluci, do sada su više razvijale bakteriološku dijagnostiku, dok je virusološka dijagnostika mnogo skuplja i traži različite vrste stručnosti i kapaciteta, posebno sa aspekta zaštite zdravstvenih radnika. U bijeljinskoj laboratoriji će raditi dva iskusna mikrobiologa, a u početku će im Institut za javno zdravstvo pružati stručni nadzor i verifikaciju razultata. Nadam se da će vrlo brzo krenuti sa radom u punom kapacitetu”, rekao je Šeranić.

On je čestitao rukovodstvu bijeljinske bolnice, zdravstvenim radnicima i svim zaposlenim u zdravstvu, na velikom uspjehu u protekla dva mjeseca u dijagnostici i liječenju u vanrednoj situaciji zbog epidemije virusa korona. Takođe je pohvalio Štab za vanredne situacije Grada Bijeljina, navodeći da su dobro radili i da je epidemiološka situacija u gradu stabilna. Da otvaranje laboratorije učvršćuje poziciju Bijeljine kao regionalnog centra koji može da pruži visok nivo medicinske pomoći građanima, potvrdio je i gradonačelnik Mićo Mićić.

- Nadam se da će zaposleni u laboratoriji, s obzirom na dobru epidemiološku sliku koju imamo u našem gradu, pri testiranju dati prednost studentima koji ovih dana treba da nastave školovanje u Srbiji. Zahvaljujem bijeljinskim privrednicima koji su pomogli u opremanju zdravstvenih kapaciteta u našem gradu, a posebno se zahvaljujem građanima na visokom stepenu lične odgovornosti”, rekao je Mićić.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Milica Lovrić istakla je da je uspjeh rezulatat timskog rada i podrške koju je ova zdravstvena ustanova imala od građana, republičkih i lokalnih institucija, navodeći da o tome svjedoči otvaranje PCR laboratorije, što je krajem marta najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ona se zahvalila sugrađanima na ličnoj odgovornosti i medijima koji su blagovremeno davali informacije i doprinijeli očuvanju stabilne epidemiološke situacije u Bijeljini, te svima koji su podržali bolnicu moralnno i finansijski.  

- Težak period je iza nas, ali virus korona je još prisutan među nama i moramo jačati ličnu odgovornost i dijagnostičke kapacitete da se suprotstavimo nevidljivom neprijatelju i to možemo samo timski”, poručila je Lovrićeva. Laboratorija za virusologiju nalazi se u objektu starog internog odjeljenja bijeljinske bolnice.

​Semberija info - O. Stjepanović