SAVA SEMBERIJA PREUZEĆE SVE POLjOPRIVREDNE PROIZVODE :: Semberija INFO ::

 

SAVA SEMBERIJA PREUZEĆE SVE POLjOPRIVREDNE PROIZVODE


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bijeljini da će sva roba koju poljoprivredni proizvođači dovezu u Prehrambenu industriju "Sava Semberija" biti preuzeta i istakao da su svi do sada preuzeti poljoprivredni proizvodi plaćeni.

Višković je zahvalio rukovodstvu i radnicima "Sava Semberije" na dosadašnjem otkupu poljoprivrednih proizvoda i tome što nema dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima.

U interesu je Vlade i resornog ministarstva da ljudi koji ulažu svoj rad i dobiju neki proizvod to mogu plasirati - konstatovao je Višković nakon sastanka sa direktorom ove fabrike Stevom Filipovićem.

Govoreći o tome da će svim poljoprivrednim proizvođačima, bez obzira imali ugovor ili ne, biti omogućeno da predaju svoju robu "Savi“, predsjednik Vlade Srpske rekao je da više neće biti situacija da poljoprivredni proizvođač sa njive pokušava da obezbijedi plasman, a da mu neko iz fabrike kaže da danas ubrano povrće ili voće doveze za tri dana.

- Roba se prima odmah ili se baca - rekao je Višković novinarima.

On je uputio molbu medijima da nastave da promovišu domaću proizvodnju i hranu, navodeći da je na sastanku sa rukovodstvom "Sava Semberije" poslužen sok od paradajza – 100 odsto domaći i 100 odsto od paradajza, a ne razmućeni uvezeni koncentrat.

Višković je pozvao građane Republike Srpske, sve patriote i sve koji Republiku Srpsku doživljavaju kao svoju da kupuju domaće, konstatujući da će se time pomoći svima jer se kupovinom domaćih proizvoda pune budžeti iz kojih se isplaćuju penzije, plate, doprinosi, finansiraju obrazovanje i zdravstvo.

Kupujmo naše, kupujmo domaće jer time pomažemo svima nama, pomažemo Republiku Srpsku. Zašto kupovati sa strane kad imamo ovako finu zemlju, radan narod, dobre proizvođače i prerađivače. Imamo sve uslove da se razvijamo, samo treba da budemo malo više odgovorni - poručio je predsjednik Vlade Srpske.

Sastanku sa direktorom Prehrambene industrije "Sava Semberija" Stevom Filipovićem Višković prisustvoli su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Nedeljko Ćorić, pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Zoran Maletić i gradski menadžer Predrag Jović.
 

Ova fabrika trenutno prerađuje 10.000 tona voća i povrća. Maksimalni proizvodni kapacitet joj je 12.000 tona gotovog proizvoda, a iskorištenost proizvoda je oko 40 odsto.

U ovoj firmi trenutno radi 50 ljudi, a zapošljava i sezonske radnike.

U raznovrsnoj ponudi su prozvodi od povrća poput kompota, džemova, maremelada, proizvodi od raznog pasterizovanog povrća, kao i sterilisani proizvodi /gotova jela/, sokovi i sirća.

Vlada Republike Srpske usvojila informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u Srpskoj, u vezi sa pandemijom virusa korona, u kojoj se navodi da će iz Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno dva miliona KM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova povrća u cilju zaštite domaće proizvodnje i stabilizacije tržišta.

Prethodno su Višković i Pašalić posjetili Mesnu industriju "ZP-komerc" u Vršanima gdje su razgovorali sa direktorom Ljubišom Rosićem, te farmu poljoprivrednog proizvođača Bobana Petrića u Donjem Magnojeviću, a u toku je sastanak sa poljoprivrednikom u selu Donje Crnjelovo Mladenu Mitroviću koji se bavi proizvodnjom voća i povrća na 60 hektara zemlje.

(RTRS)