Dragan Stanimirović, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje: Regulacioni planovi oduvijek su bili „vruća“ tema :: Semberija INFO ::

 

Dragan Stanimirović, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje: Regulacioni planovi oduvijek su bili „vruća“ tema


Dragan Stanimirović (38), rođen u Banovićima, kada je imao dvije godine sa roditeljima je došao u Bijeljinu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Nakon toga studirao je saobraćaj na Fakultetu tehnoloških nauka Univerziteta u Novom Sadu. Na ovom fakultetu završio je osnovne i master studije. Na tom fakultetu je i doktorirao i stekao zvanje doktora nauka, sa prosječnom ocjenom 9,57 na doktorsskim studijama. Objavio je veći broj naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima.

Radni angažman je nastavio na Saobraćajnom fakultetu u Banjaluci, gdje je izabran u zvanje docenta. Što se tiče drugih radnih karakteriistika i kompetencija, Stanimirović je sudski vještak  saobraćajne struke. Posjeduje ogroman broj licenci, od izrade prostorno – planske dokumentacije, projektno – tehničke dokumentacije, licence za reviziju, licence za predavača i ispitivača iz poznavanja bezbjednosti saobraćaja. Sve licence su vezane za Stanimirovićevo stručno obrazovanje i usavršavanje.

„Što se tiče izrade prostorno – planske dokumentacije i projektno – tehničke dokumentacije, radio sam na velikom broju strateških i sprovedbenih dokumenata prostornog uređenja. Ta materija mi je izuzetno dobro poznata, jer sam već jedanaest godina u cijeloj toj priči. Radio sam kao koordinator, projektant, revident, planer, urbanista na velikom broju planova. Posebno bih izdvojio Prostorni plan područja posebne namjene Klekovača. Vrijednost projekta je oko 338 miliona eura, na području opština Petrovac – Drinić. Nosilac pripreme tog plana bilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Plan je usvojila Narodna skupština RS. Radio sam prostorni plan opštine Laktaši, prostorne planove opština Šamac, Ugljevik, Zvornik, Rudo i drugih opština. Tu su i mnogi sprovedbeni dokumenti, odnosno regulacioni planovi i projekti na kojima sam radio, kako za Bijeljinu, Banjaluku, Mrkonjić Grad, Bileću, Rudo, Bratunac, Zvornik i druge opštine“.

Što se tiče prostorno – planske dokumentacije u Bijeljini, Stanimirović podsjeća da je stupio na snagu novi urbanistički plan grada Bijeljina i naselja Janja, što su i odbornici izglasali na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.

„Bijeljina ima važeći prostorni plan i urbanistički plan grada. Što se tiče sprovedbenih dokumenata, moram istaći da su regulacioni planovi oduvijek bili „vruća“ tema i često su pod lupom javnosti. Mi ćemo uskoro otpočeti reviziju svih dokumenata prostornog uređenja kako bismo i na taj način poboljšali uređenje grada i spriječili gradnju koja nije u skladu sa pravilima struke. Zalagaću se za to da iskoristimo sve postojeće resurse u ovom odjeljenju, te ćemo, kao nosilac pripreme tih planova, usmjeravati nosioce izrade planova da rade u skladu sa zakonom. Ne smijemo dozvoliti da se gradi na nekim neprimjerenim lokacijama. U proteklom periodu pojedini objekti i u ovoj, ali i u drugim lokalnim zajednicama građeni su tamo gdje ne bi trebalo. Potrudiću se da zaštitim prostor i da taj prostor bude u funkciji građana. Cilj je da se spriječi sve ono što je u koliziji sa pravilima struke u oblasti gradnje“.

Što se tiče legalizacije bespravno izgrađenih objekata u proteklih dvadesetak godina, Stanimirović kaže da je ta materija definisana Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata iz 2018. godine.

„U Odjeljenju imamo i Odsjek za legalizaciju. Pregledaćemo svu dokumentaciju koja je do sada stigla u odjeljenje u vezi sa legalizacijom. Napravićemo presjek i popis svih još uvijek neriješenih predmeta, utvrditi razloge njihovog nerješavanja. Svi zahtjevi, koji ispunjavaju uslove, rješavaju se u vrlo kratkom, odnosno u zakonskom roku. Predmeti koji imaju određene nedostatke, u smislu nepotpune projektno – tehničke dokumentacije, neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, naravno, ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu i ne mogu biti u potpunosti legalizovani. Svi ti predmeti, ukoliko postoje prostorne mogućnosti i ukoliko se ne ugrožavaju opšti interesi, definisani prostorno – planskom dokumentacijom koja je na snazi, privremeno se zadržavaju dok se ne riješi kompletan postupak. To je tema koja i u drugim lokalnim zajednicama predstavlja problem. Čak i u susjednim državama Zapadnog Balkana i Evrope postoji veliki broj nelegalnih objekata. Naš cilj je da napravimo presjek, utvrdimo tačan broj podnesenih zahtjeva za legalizaciju, ali i broj nelegalizovanih objekata. Imamo i Odjeljenje za inspekcijske poslove koje treba da završi svoj dio posla. Uradićemo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili struku i zakonska rješenja koja moramo svi poštovati, ali ćemo pokušati da izađemo u susret i građanima“, kaže Stanimirović.

Bijeljina ima građevinsko nasljeđe iz prošlosti koje karakterišu uske ulice i nedovoljno široke putne komunikacije, kaže Stanimirović i to je ono prvo što bi, kao doktor nauka iz oblasti saobraćaja, primijetio kada bih u ovaj grad došao kao neko sa strane. 

„Prvo treba sagledati cjelokupnu situaciju i nakon toga predložiti konkretna rješenja. Ne bih ništa govorio na „prvu loptu“, već bih sve sagledao sa svih strana, nakon čega bih ponudio rješenja koja su moguća i izvodljiva u ovom urbanom području. Bijeljina ima prednosti, u smislu povoljnog geografskog položaja, koje treba iskoristiti. U narednom periodu gradiće se auto – put, tako da će ovaj grad biti povezan i sa istokom i sa zapadom, odnosno sa Beogradom i Banjalukom, tako da će nam biti dostupni i evropski koridori. Već dugo se razgovara o „pješačkim zonama“ u centru Bijeljine. Pokušaćemo sagledati cjelokupno stanje, kako ne bismo napravili greške koje će nas kasnije skupo koštati, odnosno stvoriti zagušenja saobraćaja na određenim dionicama“, kaže Dragan Stanimirović, ističući da svako rješenje mora biti na dobrobit građana, ali se istovremeno moraju ispoštovati i zaštititi zakonska rješenja i postojeća prostorno – planska  dokumenta koja su na snazi.

Semberija info