Kiša i niske temperature ne pogoduju povrću: Vlaga bere krastavac :: Semberija INFO ::

 

Kiša i niske temperature ne pogoduju povrću: Vlaga bere krastavac


Semberski povrtlari zabrinuti su zbog kiše koja povremeno pada već desetak dana, a naročito zbog niskih temperatura koje nisu primjerene za ovo doba godine.

- Povrću je neophodna vlaga, ali mu mnogo više treba sunca. Sa niskim temperaturama, pogotovo noću, povrće ne može da napreduje i pojavljuje se trulež na biljkama. To je bolest na koju ne može da se utiče, ne postoji nikakva zaštita i to je ono najgore. Ne samo da biljka propada, nego se i rod znatno smanjuje. Zbog truleži i niskih temperatura najviše stradaju krastavci. Rod krastavca, koji je u plastenicima je prepolovljen, a na otvorenom biljke samo žute i nikako i ne rastu. Slično je i sa graškom. Prethodnih godina, u ovom periodu grašak se uveliko brao. Vidljivo je da su i stabljike protrule i mahune poluprazne'', kažu zabrinuti povrtlari i podsjećaju koliko se unaprijed mora uloži u ovu proizvodnju, a pitanje je šta ćeš naplatiti.

Kažu dodatan problem predstavljaju i insekti koji uništavaju biljke. Zbog toga je neophodna i češća zaštita povrća, što je ogroman trošak, a cijene na pijaci nisu veće u odnosu na prošlu godinu.

- Ako uporedimo prošlu godinu, u istom ovom periodu, cijena vreće krastavca od deset kilograma, koštala je oko sedam maraka, kolika je i sadašnja cijena, ali, ponavljamo, rod je prepolovljen, a i ostali repromaterijal je znatno skuplji u odnosu na prošlu godinu'', tvrde semberski povrtlari.     

Semberija info - V. Zelenović