Štab za vanredne situacije grada Bijeljina: Od prvog klastera još jedan oboljeli od KOVID 19 :: Semberija INFO ::

 

Štab za vanredne situacije grada Bijeljina: Od prvog klastera još jedan oboljeli od KOVID 19


Na području Semberije registrovano je još jedno lice zaraženo virusom korona, te je broj povećan na pet, a riječ je o ocu kolege prvozaraženog. S obzirom da se radi o osobi starije životne dobi i dijaliznom pacijentu, on se nalazi u bolničkom karantinu, rečeno je nakon sjednice Štaba i naglašeno da je dogovoreno da se lica koja su u kućnom karantinu češće kontrolišu.



Gradonačelnik Mićo Mićić je istakao da je u funkciji i karantin na Rači, gdje se nalazi 16 lica čiji uzorci su poslati na analizu. Analizirajući urađeno na osnovu odluka Štaba, Mićić je rekao da se vrši pranje i dezinfekcija ulica u gradu, te da su ZEV dezinfikovane.

- Na graničnom prelazu Rača pprešlo je 72 kamiona, a pet na Pavlović mostu. Policija je izdala osam prekršajnih naloga i upozorenja za osobe koje su kršile policijski čas, a samo jedno lice starije od 65 je prekršilo odluku o kretanju“, rekao je Mićić i naglasio da je donesena odluka da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima u prodaji ili kupovini proizvoda.

- U tom cilju je u Agrarnom fondu, svakim danom od 7 do 15 časova u funkciji broj telefona 055-206-984“, naglasio je Mićić i dodao da se od danas, 30. marta mogu preuzeti potvrde za regresirano gorivo za 2.873 poljoprivrednih prizvođača, u svih 14 mjesnih kancelarija.

Pored toga, Privredni savjet grada Bijeljina, TRB, Crveni krst i Štab će napravizi sporazum, te utvrditi način trošenja sredstava koje su privrednici obezbijedili, a riječ od oko milion KM.

Karantini u Domu učenika i fiskulturnoj sali O.Š. „Vuk Karadžić“ su opremljeni i u funkciji. Direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanović podsjetio je da je pod nadzorom 1.145 lica, što je manje u odnosu na prethodni dan, jer je određenom broju lica isteklo vrijeme za kućnu izolaciju.  Prva osoba smještena je i u karantin u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“, gdje će biti u izolaciji narednih 14 dana. Završena je kompletna epidemiološka obrada, a osoba se osjeća dobro kao i osobe u karantinu u Domu učenika i majka koja se djecom nalazi u kućnom karantinu.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Sveti vračevi“ dr Milica Lovrić pojasnila je da je peta osoba koja je zaražena virusom korona, stariji muškarac na programu dijalize, a riječ je o ocu kolege od prvozaraženog.

- Pacijent je smješten u bolnički karantin, gdje je preventivno smješteno još šest osoba za koje postoji sumnja u zarazu i čiji su rezultati poslati na analizu, a radi se o licu koje je došlo iz Centra za srce u Tuzli i članovima njegove porodice, kao i osobi koja je bila u kontaktu sa prvozaraženim u Bijeljini, rekla je dr Lovrić i ponovila apel da se građani pridržavaju preporuka i savjeta.

​Semberija info - O. Stjepanović