ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA:SVE JE U SLUŽBI ZAŠTITE ZDRAVLjA GRAĐANA :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA BIJELjINA:SVE JE U SLUŽBI ZAŠTITE ZDRAVLjA GRAĐANA


Epidemiološka situacija na području Grada Bijeljina nije se značajno promijenila u odnosu na jučerašnji dan (27. mart), a sve je u funkciji sprečavanja širenja virusa korona, rečeno je na Štabu za vanredne situacije.

Gradonačelnik Mićo Mićić, naveo da je na graničnom prelazu Rača prešlo 250 kamiona i 15 putničkih vozila,a na Pavlović mostu 33 kamiona i dva putnička vozila.

-Policijska uprava Bijeljina izdala je jedan prekršajni nalog licu koje se kretalo u vrijeme policijskog časa, a evidentirane su,  a koje su prekrile naredbu. Komunalna policija je imala 119 kontrola, a tri osobe nisu nađena na navedenim adresama. Kol centar je imao 53 poziva, od čega se 33 odnosilo na dostavu hrane.kuslugu kupovine hrane. Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” izvrio je dezinfekciju 212 evidentiranih ZEV-a, a preduzeće “Komunalac” je izvršio dezinfekciju romskog naselja. Od večeras, 28. marta, kreće se u ponavljanje dezinfekcije svih ulica u gradu”, rekao je Mićić.On je istakao da Štab smatra da je uzimanje 28 uzoraka do sada malo, te da očekuje da će broj testiranih biti veći. Mićić je istakao da nije zadovoljan informacijom da se puštaju ljudi iz kućnog karantina, a naglasio i da nije dobijena saglasnost od OS BiH da se uradi karantin za lica koja ne poštuju propise, te za lica koja ulaze na graničnom prelazu Rača, a koja bi trebala biti smještena pod propisani nadzor.

-U te svrhe ćemo osposobiti školsku salu “Vuk Karadžić” sa 36 kreveta, a koja će biti u funkciji od 29. marta”, rekao je Mićić. On je dodao da će svi u gradskoj upravi od martovske plate izdvojiti od 10 do 20 posto plata u Fond solidarnosti, a svi u Gradskoj uprav koji imaju primanja do 1. 000 KM po pet posto.

Direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanović podsjetio je da je u funkciji karantin u Domu učenika i da je sve organizovao u skaldu sa preporukama.

-Od četiri osobe sa COVID 19, tri smo smjestili u Dom učenika, a majku troje djece smo pod nadzorom ostavili u kući jer ima troje maloljetne djece. Riječ je o osobi koja je izuzetno disciplinovana, tako da smo sa epidemiolozima i infektologom donijeli takvu odluku”, rekao je dr Milovanović. Pomoćnik direktora bolnice dr Mikajlo Lazić naglasio je da bolnica spremna za slučaj eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije.

-Stavili smo u funkciju i staro grudno odjeljenje, imamo 10 respiratora, a očekujemo dolazak još, o čemu je javnost upozanata iz prethodnih izjava sa sjednica. Bijeljinska bolnica je spremna da u svakom trenutku reaguje kako to struka i procedure nalažu, a po pitanju testiranja, moram naglasiti da se ono vrši isključivo na osnovu simptomatologije. U toku je priprema i Centra za analizu uzoraka koja će se obavljati u Bijeljini, a to će svakako doprinjeti da brže dolazimo do rezultata. Naš mikrobiolog i laboratorijski tehničar su na obuci, kako bi bili spremni za rad sa aparatom koji uskoro očekujemo da će stići u našu bolnicu”, rekao je dr Lazić i apelovao na građane da budu iskreni i samoodgovorni, jer to je izuzetno važno u daljoj epidemiološkoj slici.

Semberija info (O.Stjepanović)