Na prijedlog potpredsjednik Skupštine Mustafe Gradaščevića: HAFIZ BUDIMLIJA DOBIJA ULICU U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

Na prijedlog potpredsjednik Skupštine Mustafe Gradaščevića: HAFIZ BUDIMLIJA DOBIJA ULICU U BIJELjINI


U toku je 17. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina. Potpredsjednik Skupštine, Mustafa Gradaščević podnio je inicijativu da se jedna od gradskih ulica nazove po hafizu Abdulahu ef. Budimliji. Inicijativa je upućena u godini u kojoj se navršilo stotinu godina od rođenja ovog istaknutog vjerskog službenika Islamske zajednice BiH. Takođe, nedavno se navršilo osamdeset jedna godina od potpisivanja čuvene Bijeljinske rezolucije koju su viđeniji bijeljinski Bošnjaci potpisali kao glas protesta protiv progona, ubijanja, deportacija srpskog stanovništva kotara Bijeljina u toku okupacije od strane zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.



- Jedan od potpisnika bijeljinske rezolucije bio je Abdulah ef. Budimlija. Hafiz Abdulah ef. Budimlija bio je čuveni bijeljinski imam, profesor, književnik, kaligraf. Rođen je u Foči 1922. godine, a poslije završetka medrese dolazi u Bijeljinu gdje živi i radi do 1992. godine. Zbog potpisivanja gore navedene rezolucije hafiz Budimlija kao i ostali potpisnici rezolucije, doživjeli su mnoge neugodnosti od režima NDH i to: prijetnje smrću, ispitivanja, uskraćivanje građanskih prava, deportacije u logore.

Te rezolucije su u cijeloj okupiranoj Evropi bile jedinstven slučaj protivljenja okupacionim vlastima (nacističke Njemačke i NDH) zbog činjenja zločina nad Srbima, Jevrejima, Romima. Interesantno je da je o ovim rezolucijama na Petom svesrpskom kongresu održanom u Čikagu, kralj Petar II Karađorđević rekao sljedeće: „Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u odbranu srpskog življa u NDH od ustaških zločina prvi ustali baš najugledniji muslimani”.

A Draža Mihajlović je u svom proglasu 1944. godine napisao da su muslimanske rezolucije protiv ustaških zločina nad Srbima, Jevrejima i ostalim „primeri svesti i građanske hrabrosti”, i da Srbi ne smiju nikad zaboraviti to dobročinstvo muslimana“, stoji u tekstu inicijative.

Većinom glasova odbornika u gradskoj Skupštini ova inicijativa je usvojena.


Semberija info