U Bijeljini održana tradicionalna manifestacija “Konferencija beba” :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini održana tradicionalna manifestacija “Konferencija beba”


U gradskom parku u Bijeljini, danas je  održana tradicionalna manifestacija “ Konferencija beba” pod nazivom „Ljepša Srpska – brojnija Srpska“, s ciljem promocije nataliteta.
 
Promovišući roditeljstvo, u gradskom parku okupili  su se brojni roditelji sa  sa svojim mališanima, kako bi još jednom ukazali na značaj i ulogu porodice. I ove godine od 108 prijavljenih beba,  izabrano je tročlano Predsjedništvo beba koje čine najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara.



Najstarija beba je Relja Pavić, koji će dobiti hodalicu, najmlađa beba je Sofija Lukić, ona  je dobila kolica, a  beba sa  sa najviše braće i sestara je Martina Simić i ona dobija krevetac, kao  i vaučer  Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske.

Aleksandar Đurđević  predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, rekao  je ovom prilikom da je Grad Bijeljina u cilju poboljšanja nataliteta, u prethodnom periodu, uradio dosta toga.


 
- Skupština Grada  je uvela i novčane naknade za svaku novorođenu bebu, smanjili smo cijenu javnom vrticu, uveli subvencije roditeljima za djecu koja borave u privatnim vrtićima, kao i niz drugih mjera kako bi olakšali svima koji se odluče da budu roditelji", rekao je Đurđević.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske i jedan od osnivača konferencije beba u Srpskoj, istakla je da sa ponosom prisustvuje ovakvim manifestacijama.



- Ova manifestacija, koja krasi Srpsku već više od deceniju, prilika je da pružimo podršku roditeljima i da uputimo poruku da i dalje pada broj rađanja u Srpskoj. Nažalost i dalje imamo veći broj umrlih nego rođenih, preko 7000",  naglasila je Vukovićeva.

Mladen Arsenović, šef Kabineta Gradonačelnika, rekao je da Grad Bijeljina sa više aktivnosti i akcija podržava  pronatalitetnu politiku,  kako Skupština Grada, tako i Kabinet Gradonačelnika, koji je u saradnji sa  Ombudsmanom za zaštitu prava djece izradio nekoliko dokumenata. 

Organizator “Konferencije beba” je Grad Bijeljina u saradnji sa republičkim institucijama.


Semberija info - S. Nikolić