Bijeljina obilježila Svjetski dan srca :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina obilježila Svjetski dan srca


Šetnjom novim kejom pored kanala Dašnica, odnosno bijeljinskom „Stazom zdravlja“, u Bijeljini je obilježen 29. septembar – Svjetski dan srca.

Predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina potpisali su prije nekoliko mjeseci protokol o saradnji sa Fondacijom „Zdravlje i srce“ iz Banjaluke, koja još od 1999. godine podržava projekte unapređenja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih bolesti.

 

- Ove godine je dogovoreno da Svjetski dan srca, osim u Bijeljini, bude obilježen u Banjaluci, Doboju, Prijedoru i Trebinju. Svaki grad je trebalo da odredi „Stazu zdravlja“, a mi smo odlučili da to bude novoizgrađeno šetalište kraj kanala Dašnica, koje postaje sve popularnije među Bijeljincima – istakao je koordinator projekta „Promocija značaja fizičke aktivnosti u Republici Srpskoj“ za Bijeljinu Darko Stević.

 

Ovom prilikom građanima su dijeljeni prigodni leci sa informacijama o bolestima srca, njihovoj prevenciji i zdravim životnim navikama.

U realizaciji projekta „Promocija značaja fizičke aktivnosti u Republici Srpskoj“ učestvuje i Dom zdravlja, koji je na nekoliko mjesta u gradu organizovao besplatne preglede krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

 

- Slogan pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan srca glasi: „Svim srcem za zdravo srce“ i to je najbolji pokazatelj koliko svi treba da vodimo računa o zdravlju i da slušamo preporuke ljekara – poručila je dr Milica Ostojić.

Fondacija „Zdravlje i srce“ 2003. godine je primljena u punopravno članstvo Svjetske federacije za srce, a prva je u regionu počela obilježavanje 29. septembra – Svjetskog dana srca.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu svake godine od bolesti srca i krvnih sudova mozga umire 17,1 milion ljudi, što ovaj uzrok smrti stavlja na vodeće mjesto.

​Grad Bijeljina