U susret jubileju Semberskih novina, 40 godina postojanja i izlaženja: Novinari u novom objektu, a omladinci na akcijama


Godina 1988., bilježe Semberske novine, ostaće upamćena kao godina u kojoj je ostvarena najveća proizvodnja pšenice u Semberiji. Ostvaren je prosječan prinos od skoro pet metričkih centi po dunumu i sa nešto više od 13.000 hektara požnjeveno je oko 60.000 tona hljebnog žita.
 
Uz ostvaren bogat rod, dobijeno je i zrno izuzetno dobrog kvaliteta. Pšenica je suva, čista i dobro nabijenog zrna, te joj, sem skladišta i mlina, ništa drugo nije potrebno.

Jul 1988. godine upamćen je po tropskim vrućinama. Snalazio se kako je ko znao i umio. Dok su golubovi osvježenje pronalazili u fontani ispred zgrade Skupštine opštine, kombajneri su se osvježavali vodom koja im je dopremana cisternom, direktno na njive. Tog jula, 1988. godine, zabilježena je i kratkotrajna nestašica vode u gradu, prouzrokovana nestankom električne energije. Nestanak vode učinio je to da pekari sa nekoliko sati zakašnjenja umijese hljeb koji se svakodnevno pekao i distribuirao u gradske prodavnice.

Akcijaško ljeto bilo je u punom jeku. Tih dana jula u Bijeljinu je stigla Omladinska radna brigade ,,25. maj”, u kojoj su bili okupljeni brigadiri iz Bijeljine i Prizrena. Oni su se vratili sa ORA ,,Beograd 88”, gdje su boravili mjesec dana i kući donijeli ,,Traku akcije”, 12 udarničkih znački i 12 pohvala. Za odlazak na radnu akciju u Prizren istovremeno se pripremala ORB ,,Heroji Semberije”.

Zanimljiv podatak. Te godine 245 bijeljinskih penzionera besplatno će boraviti u banjama, na moru i na planini. Tako je 50 penzionera otputovalo u Teslić, u Banju ,,Vrućica”, 40 penzionera odmaralo se u Banji ,,Guber” kod Srebrenice, deset njih boravilo je u banji ,,Ilidža” u Gradačcu, pedeset penzionera odmaralo se u Vitiničkom Kiseljaku, dok se 45 njih odmaralo u Neumu.

Sredinom jula 1988. godine u Bijeljini je formirano prvo Učiteljsko društvo u BiH, a povod je bio obilježavanje stotinu godina učiteljstva u Semberiji. Na osnivačkoj skupštini Društva istaknuto je da su učitelji, u kasabama i zabačenim bosanskim selima, decenijama bili lučonoše kulturnog napretka, čuvari nacionalnog bića i nosioci narodnog preporoda, slobodne misli i zajedništva. Za prvog predsjednika Učiteljskog društva u Bijeljini izabran je Bogdan Mandić, učitelj iz Osnovne škole ,,Hamza Hamzić”.U julu 1988. godine u bijeljinskom Domu omladine ,,Vaso Jović Popac” otvorena je izložba grafika i crteža poznate jugoslovenske umjetnice i kantautorke Jadranke Stojaković. Jadranka je sa velikom lakoćom stvarala grafike i slike, kao, uostalom, i svoje pjesme, jer je Likovnu akademiju u Sarajevu završila 1981. godine.

Nakon neočekivano duge pauze, iz štampe je izašao 45. broj časopisa za književnost i kulturu ,,Brazde”.

Na bazenima Banjsko – rekreativnog centra Dvorovi organizovana je škola plivanja koju je pohađalo 105 mališana i nešto starijih đaka, uzrasta od sedam do 17 godina. Desetodnevna obuka plivača (s prevozom), pišu Semberske novine, koštala je  milion i po starih dinara.

​Bijeljinski novinari tog ljeta uselili su u novoizgrađeni objekat. Radio Bijeljina i Semberske novine dobili su novi krov nad glavom. U Ulici Hamze Hamzića, sadašnjoj Atinskoj, nikla je nova zgrada u koju su smještena i dopisništva RTV Sarajevo i Oslobođenja, kao i Predstavništvo RTV pretplate. Tako su, nakon desetak godina rada u gotovo nemogućim uslovima, i novinari, za tadašnje prilike, dobili više nego pristojan i uslovan smještaj. 
                               
Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević