VELIKI I MALI ZAJEDNO UDARNIČKI, NEMA ŠTA! :: Semberija INFO ::

 

VELIKI I MALI ZAJEDNO UDARNIČKI, NEMA ŠTA!


U oktobru 1984. godine, bilježe ,,Semberske novine’’, Semberci su udarnički radili, kako na njivama, tako i u fabrikama.

Bijeljinska Konfekcija „Kurjak“ te godine bilježi za 63 odsto veći izvoz  odjevnih predmeta. Inovatori Tvornice žice „Mesud Mujkić“ pripremaju osnivanje aktiva pronalazača, na njivama se privodi kraju  vađenje šećerne repe za preradu u bijeljinskoj Šećerani. Krajem oktobra te godine uporedo se obavlja i berba i sjetva na semberskim poljima. Kukuruz treba skinuti sa 16.000 hektara, pšenicu zasijati na 15.000 hektara, uz sve to, završiti i vađenje šećerne repe. U berbi pomažu i radne brigade formirane u školama, mjesnim zajednicama, urganizacijama udruženog rada. Udarnički, nema šta!


Negdje krajem te 1984. godine, u Semberiju su stigli dvoredni samohodni kombajni za vađenje šećerne repe. O njihovom radu na semberskim poljima mogu se čuti samo riječi pohvale. Uz pomoć ovih snažnih mašina, vađenje šećerne repe,inače, najtežeg posla u proizvodnji ove kulture, biće znatno olakšano. Stiglo je pet kombajna, očekuje se da stigne još pet, a preostalih 15 kombajna najavljeno je za početak naredne, 1985. godine.


Kulturno – umjetničko društvo „Semberija“, uz tridesetu godišnjicu rada i postojanja, može se pohvaliti činjenicom da ima 200 članova, od kojih je četrdesetak njih u pionirskom ansamblu.

Na proslavu jubileja i „Jugoslovenske susrete folklora – Semberija 84“ stižu folkloraši iz Vukovara, Bujanovca, Prizrena, Vršca, Loznice, Zenice, Vogošće, Brčkog i Iloka.

,,Semberske novine’’ redovno izvještavaju i o snabdjevenosti lokalnog tržišta, prodavnica i marketa. Već u novembru te godine najavljuje se dopremanje veće količine frižidera, rashladnih uređaja i ostale bijele tehnike. Zaposleni u Robnoj kući „Pobjeda“ obećavaju da će značajno poboljšati ponudu kućanskih aparata za kojima u Bijeljini tih godina vlada velika potražnja.

Istražujući krajem 1984. godine, ko u Bijeljini najviše čita knjige, ,,Semberske novine’’ su došle do saznanja da u Gradskoj biblioteci najviše čitalaca ima među učenicima – 2.788 osnovaca i 1.991 srednjoškolac, a tu je i 204 studenta. Na listi čitalaca je čak 3.123 radnika. Na listi čitalaca nalazi se i 27 penzionera, 24 domaćice, 20 poljoprivrednika i osam vojnika.

U  Gradskoj biblioteci „Filip Višnjić“ postavljena je izložba karikatura Slobodana Trifkovića, Semberca koji živi u Sarajevu. Izložba Trifkovićevih karikatura izazvala je ogromnu pažnju, jer je po prvi put u Bijeljini organizovana izložba karikatura. Trifković, profesor matematike i autor aktuelne političke karikature, objavljivao je tih godina karikature u „Ježu“, „Oslobođenju“, „Svijetu“, „Mladosti“ i brojnim drugim jugoslovenskim listovima.

-Karikatura je dio novinarstva, ali i primijenjena likovna umjetnost. Prava karikatura mora biti bez riječi, da likovno sredstvo izražava sve“, kaže autor izložbe karikatura Slobodan Trifković.

Zaštita Semberije od poplava aktuelna je i danas, četrdesetak godina nakon puštanja u probni rad prva dva objekta iz projekta uređenja zemljišta Semberije, nove crpne stanice „Begov put“ i crpne stanice „Topo- lovac“. Puštanjem u rad ovih objekata završena je prva faza u realizaciji hidromelioracionog sistema na području Semberije, čime je trajno zaštićeno oko 15.000 hektara obradivih površina od poplava rijeke Save i podzemnih voda. Da, ipak, trajne zaštite od poplava na ovom području nema, pokazale su katastrofalne poplave iz maja 2014. godine, kada je pod vodom bila skoro polovina obradivog semberskog poljoprivrednog zemljišta. Zbog toga se i istrajavalo i još uvijek istrajava  na realizaciji projekta izgradnje drinskog nasipa i dogradnje savskog nasipa.   

Arhiva Semberskih novina (Lj.Ljubojević)