PASIJE NEKIH SEMBERACA: SEMBERSKI GOLUBOVI VISOKO LETE


Svako ima svoju ljubav i svoj hobi. Jedna grupa bijeljinskih mladića se, sa oduševljenjem, opredijelila za gajenje golubova pismonoša.

Milicionar Nebojša Narandžić je najuspješniji među njima. Zahvaljujući prijateljstvu sa poznatim holandskim odgajivačem golubova Albertom Vosom došao je do vrijednog materijala, a stekao je i brojne prijatelje u našoj zemlji. Ipak izdvaja Dušana Ristivojevića iz Loznice i Jožefa Berna iz Mužlja kod Zrenjanina. Inače je član Lozničkog kluba odgajivača rasnih golubova.

 -Ovi ljudi su mi dali i znanje i ljubav prema golubovima’’, priča nam Nebojša Narandžić.

-Trenutno imam 80 golubova pismonoša. Sve je to jedna rasa, ali u pitanju je više linija. Ukrštanje i genetika su veoma interesantni. Golubovi si moja velika ljubav. Zvučaće nevjetovatno, ali ja sam izgradio golubarnik dug sedam i širok tri metra, pa tek onda kuću. Dnevno odvajam otprilike dva sata za golubove. Ne pušim, ne pijem, to mi je jedini porok. Za golubove dnevno odvajam otprilike koliko košta kutija cigareta. Istina u početku se odvaja više, ali kasnije može da se vrati dio tih ulaganja. Međutim, kada je o tim parama riječ, slobodno se smije reći da to nije nikakav prihod za golubare, u pitanju je samo ljubav’’.

Golubovi Nebojše Narandžića su položili mnoge teške ispite. Na razdaljini od Kumrovca do Bijeljine imali su prosječnu brzinu leta od 86 kilometara na sat. Od Ljubljane do Bijeljine prosječna brzina od 80 km/h. To je zvanično priznati rezultat, ali golubovi ne lete baš vazdušnom linijom, nego najradije dolinama rijeka.

S obzirom da je propozicijama predviđeno da se kao konac leta računa kad golub uđe u golubarnik, slobodno se smije tvrditi da su Narandžićevi golubovi letjeli i brže, jer se sigurno nisu kretali baš onom najkraćom putanjom koju je utvrdila Geodetska uprava Sarajeva.

Nije Nebojša Narandžić jedini zaljubljenik u golubove. Zlatan Cvijetinović, Dragan Kondor i Slobodan Tanasić, takođe, odgajaju vrsne pismonoše. U gradu je čitav niz odgajivača ukrasnih i drugih golubova, pa sitnih ptica i dr. Zato će sigurno inicijativa za osnivanje kluba odgajivača golubova dobiti podršku, ne samo od zaljubljenika, nego i od cijelog grada.
 
"Semberske novine", 31. oktobar 1984. Godine (P. Ilić)