DOK SU SE STARIJI SEMBERCI TAKMIČILI U POLjOPREVREDNOJ PROIZVODNjI, MLADI SU ODMJERAVALI SNAGE U ZNANjU, PJESMI I IGRI


Dosljedni na Titovim putu, Semberci su te 1982. godine radili i gradili, nizali proizvodne uspjehe i rezultate. Iz Semberskih saznajemo  da Fabrika sušenog povrća „Semberka“ ima ambiciozne planove o preradi 8.000 tona povrća sa semberskih njiva, te da Prehrambena industrija „Sava“ namjerava da preradi više od 12.000 tona voća i povrća.
 
Tradicionalno se organizuje takmičenje poljoprivrednih proizvođača  u proizvodnji žitarica i šećerne repe.
 Među najvećim semberskim rekorderima izdvajaju se: Latif Bišanović iz Bijeljine - šećerna repa, Miko Mišić iz Međaša – kukuruz, Cviko Vidaković iz Čađavice – pšenica.
 
Dok se u seoskim domovima kulture mladi takmiče na Festivalu „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“, u Donjem Dragaljevcu prikupljaju sredstva uz pomoć petogodišnjeg mjesnog samodoprinosa za asfaltiranje puta do Gornjeg Dragaljevca. Za sfaltiranje puta u dužini od osam kilometara neophodno je prikupiti oko 20 miliona dinara.

U organizaciji Književnog kluba Bijeljina početkom marta 1982. godine promovisana je knjiga bijeljinskog pjesnika Jusufa Begića ,,Ljudima i pticama“.
 
 Prije četrdeset godina Osnovna škola ,,Lazo Stojanović Lazić” u Gornjem Dragaljevcu, nije imala kabinete, radionice, salu za fizičko vaspitanje, ali je bilježila vrijedne rezultate koje su ostvarivali učenici i njihovi nastavnici.
 
Reporteri  ,,Semberskih novina’’ bilježe da je učenica osmog razreda Milica Lukić odličan đak, veoma aktivna u sportskoj, lingvističkoj i literarnoj sekciji, te da do škole svakodnevno pješači po 16 kilometara, jer stanuje u Donjoj Bukovici. Đak pješak, ali odličan, bila je i Slavica Lukić koja je svakodnevno pješačila po osamnaest kilometara.
 
 ,,Semberske novine pišu’’ na ,,Đačkoj strani” i o dobrim rezultatima Đačke zadruge u tadašnjoj Osnovnoj školi ,,Diko Lopandić” u Suvom Polju. Škola posjeduje 4,5 hektara obradivog zemljišta i svake godine sije kukuruz, pšenicu, šećernu repu i povrće.  Prihod, ostvaren od obrade zemlje, koristi se za potrebe đačke kuhinje i za đačke ekskurzije.
 
U 1982. godini, kako pišu ,,Semberske”, organizovana je Savezna omladinska radna akcija ,,Semberija 82”. Mladi iz svih krajeva Jugoslavije rade na realizaciji projekta komasacije na području dvije katastarske opštine, Batković i Donji Brodac. Među učesnicima SORA ,,Semberija 82” su i djeca naših radnika privremeno zaposlenih u inostranstvu. Brigadiri prve smjene stižu iz Šibenika, Sarajeva, Beograda, Skoplja, Ljubuškog i Republičke konferencije Saveza gorana BiH.
 
Iz ,,Semberskih’’ saznajemo da su na području Bijeljine modernizovani i asfaltirani putni pravci prema Zvorniku i Brčkom, do granica sa ovim opštinama. I dok Bijeljinci  brzo i efikasno rade, komšije kasne sa završetkom asfaltiranja ovih saobraćajnica.
 
portal Semberija info (Lj.Ljubojević)