U SKOROJ BUDUĆNOSTI: Drina kroz Bijeljinu :: Semberija INFO ::

 

U SKOROJ BUDUĆNOSTI: Drina kroz Bijeljinu


Prokopavanjem kanala spojiće se Drina i Dašnica, pa će drinska voda proteći kroz grad. Planirano detaljno uređenje Dašnice.
 
Jedna od značajnih dugoročnih aktivnosti Hidromeliracionog SIZ-a jeste priprema za izgradnju kanala Drina - Dašnica, koji će omogućiti protok drinske vode kroz Bijeljinu. U toku je izrada Projektne dokumentacije, koja će biti završena, a najvjerovatnije i usvojena tokom 1989. godine.

- Prilikom izrade projektne dokumentacije vodiće se računa o tome da se rekonstrukcijom kanala Dašnica, koja protiče kroz grad, u dužini od tri kilometra, ne oštete do sada izgrađeni mostovi, saobraćajnice, stambeni i privredni objekti’’, kaže Mihailo Stevanović, sekretar SIZ-a.

U tom cilju projektanti će, najvjerovatnije, predložiti rješenje produbljenja korita kanala Dašnica za jedan metar, a obložiće se i obala šestougaonim betonskim pločama, što će imati višestruki značaja za ovaj grad. Na taj način biće omogućen propust drinske vode kroz kanal Dašnicu, u količini od 30 kubnih metara u sekundi, bez proširenja korita. Ovako urađen kanal uklapa se i u tehnička rješenja budućeg gradske kišne kanalizacije.

Sem toga, ovaj poduhvat treba da omogući navodnjavanje 15 do 20 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, što je itekako značajno, a stvoriće se uslovi  i za prihvatanje otpadnih industrijskih voda, što je u sadašnjim uslovima neophodno. To će konačno ovaj grad učiniti ne samo zdravijim i čistijim, nego i ljepšom životnom sredinom.

Na kraju, recimo da je u sklopu ovih radova predviđena značajna rekonstrukcija kanala Glogovac u naselju Pučile, koji se nastavlja na kanal Dašnicu. Inače, istražni geomehanički radovi su završeni za novi dio kanala Drina - Dašnica i oni će, kako se očekuje, dati odgovor na sve dosadašnje dileme oko količine vode koja će se gubiti u šljunkovitom sloju, i koliko će taj gubitak, u slučaju zagađenosti vode rijeke Drine, uticati na izvorište ,,Grmić’’ odakle se Bijeljina sa okolinom snabdijeva vodom za piće. 
    
Semberske novine, 31. oktobar  1988. godine