Problemi s benzinom: Zašto samo jedan snabdjevač? :: Semberija INFO ::

 

Problemi s benzinom: Zašto samo jedan snabdjevač?


OTKUD NESTAŠICA ,,NORMAL‘‘ BENZINA? - Ugroženo povrće

Pod kraj maja proizvođači povrća u Semberiji zapali su u veliku krizu. Suša koja je trajala danima onemogućila je dalji uzgoj povrtlarskih kultura bez navodnjavanja.

I bez ovako dugotrajne suše semberski ratari znaju da povrtlarstva bez navodnjavanja nema. Međutim, uzalud je bila sva raspoloživa mehanizacija, kada je u jednom momentu na svim benzinskim pumpama na području bijeljinske opštine zavladala nestašica ,,normal’’ benzina  od 86 oktana, kojeg troše motori za navodnjavanje. Naime, semberski ratari, uglavnom, raspolažu crpnim pumpama iz proizvodnog programa ,,Tomos’’ iz Kopra, kod kojih je ,,normal’’ benzin, pomiješan sa uljem nezamjenjivo gorivo. Poremećaj u snadbijevanju trajao je nekoliko dana, a nestašica puna tri dana. U takvoj situaciji poljoprivrednici su se snalazili kako su znali i umjeli. Ali, u jeku nestašice došlo je do zastoja u sadnji paprika, a opstanak zasađenih  i izniklih kultura ozbiljno je doveden u pitanje.
  
U Predstavništvu ,,Energopetrola’’ u Bijeljini pitali smo odakle nestašica ,,normala’’ u vrijeme kada ,,super’’ benzina ima dovoljno.

- Do nestašice ,,normal’’ benzina došlo je zbog nedostatka aditiva za ovu vrstu goriva u Rafineriji Bosanski Brod i ulažu se svi napori da ova nestašica bude ublažena do ponovno urednog snadbijevanja’’, rekao nam je Džemil Musli, poslovođa u Predstavništvu. Ovim naporima zaposlenih u Predstavništvu ,,Energopetrola’’ u Bijeljini zaista se ništa ne može prigovoriti.

Istog dana, 26. maja, u večernjim satima na benzinsku pumpu u OOK-a Crnjelovo dopremljeno je interventnih deset hiljada litara, a ista takva pošiljka sutradan je stigla i na benzinsku pumpu u Bijeljini.

Te pošiljke su ublažile nestašicu, ali se, ipak, ne može oteti utisku da jedan snadbjevač, bez obzira koliko on bio dobar, ne može obezbijediti uredno snadbijevanje naftom i naftnim derivatima bez zastoja u isporuci. I sve češća razmišljanja da se u razgovore o snadbijevanju bijeljinskog područja naftom i naftnim derivatima uđe i sa drugim prerađivačima.

Za sada je kiša prekinula sve dileme poljoprivrednika. Pitanje je, ipak, kako obezbijediti da se ubuduće otklone ovakvi problemi?
                                        
Dragan Vučković
,,Semberske novine’’, 1. jun 1988. god.