ОКОНЧАН БРАК ИЗ ИНТЕРЕСА ДУГ 47 ГОДИНА (ФОТО, ВИДЕО)


Foto: RAS Srbija
Сат је откуцао поноћ у Европи. Велика Британија је након 47 година напустила брак са ЕУ, брак у којем више није нашла интерес.

Премијер Борис Џонсон се вечерас, сат прије историјског разлаза, обратио нацији.

Он је у телевизијском обраћању Брегзит назвао тренутком стварне националне обнове и промјене.

– Вечерас напуштамо ЕУ. За много људе ово је тренутак наде за који нису вјеровали да ће се икад десити. Наравно, многи се осјећају поражено, а ту је и трећа група, можда и највећа, која је почела да брине да цијела ова политичка збрка никада неће бити завршена. Разумијем их све, али посао наше владе, мој посао, је да ујединимо земљу и кренемо напријед. Најважнија ствар је да ово није крај, већ почетак – навео је он.

 

Џонсон ће излазак из ЕУ прославити уз енглеско пјенушаво вино и британске канапее, укључујући шропширски плави сир и јоркширски пудинг са говедином и реном.

– Ово је тренутак када свиће зора и подиже се завјеса за нови чин у нашој великој националној представи. То је тренутак стварне националне обнове и промјене – рекао је Џонсон, један од вођа кампање напуштања ЕУ на референдуму 2016. године.

Британска застава је у Бриселу већ уклоњена из институција ЕУ.


Ријечима главног идеолога Брегзита, бившег вође УКИП и Странке за Брегзит, Најџела Фаража, ово је “побједа обичних људи над естаблишментом”.
 

Foto: Tanjug/AP


Одмах по напуштању ЕУ, Уједињено краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске улази у 11-омјесечни период транзиције, током које ће наставити да се придржава правила ЕУ и уплаћује новац ЕУ. Већина ствари ће остати иста, али биће и неких промјена, констатује ББЦ.

Посланици Велике Британије, њих 73, аутоматски ће изгубити своја мјеста у Европском парламенту, јер ће Британија напустити све европске институције и агенције. Међутим, током периода транзиције Европски суд правде ће наставити да има коначну ријеч о правним споровима.

Британски премијер Борис Џонсон мораће да буде посебно позван уколико жели да се у будућности придружи осталим лидерима на самитима Савјета ЕУ.

Велика Британија ће моћи да започне разговоре са земљама широм свијета о постављању нових правила за куповину и продају роба и услуга, јер док је била чланица ЕУ није јој било дозвољено да одржава формалне трговинске преговоре са земљама попут САД и Аустралије.

Британски пасоши ће промијенити боју. Опет ће, након више од 30 година, бити плави са елементима златне боје, какви су коришћени први пут 1921. године. Међутим, постојећи пасоши бордо боје биће и даље валидни.

Авиони, бродови и возови саобраћаће као и обично, а и током транзиционог периода држављани Велике Британије чекаће у редовима резервисаним само за државе чланице ЕУ.

Док им не истекне важност, возачке дозволе и пасоши за кућне љубимце биће валидни, а важиће и европске картице здравственог осигурања.

Слобода кретања и даље ће се примјењивати током транзиције, тако да ће држављани Велике Британије моћи да живе и раде у ЕУ као што то тренутно чине.
 

Foto: Stephanie Lecocq/EPA


Исто се односи и на житеље држава чланица ЕУ који желе да живе и раде у Британији.
 
Сљедеће поглавље у брегзитовској драми биће посвећено настојањима да се испослују споразуми о будућим односима до истека рока од 11 мјесеци.

Поједини аспекти су већ обухваћени “Споразумом о повлачењу” и неће се мијењати: ирска граница, права држављана ЕУ и плаћање “рачуна за развод”.

У јутарњим сатима Џонсон ће се састати са министрима владе у Сандерленду, на сјевероистоку Енглеске. У питању је град који је први подржао Брегзит након што су објављени резултати референдума 2016, подсјећа ББЦ.

(српскаинфо.цом)