ПРИВЕДЕН ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ И СЕДАМ СВЕШТЕНИКА (ВИДЕО)


Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и седам свештеника ове епархије приведено је вечерас у полицију у Никшићу по налогу Тужилаштва у том граду због одржавања литије на празник Светог Василија Острошког, уз образложење да су прекршене мјере Националног координационог тима за борбу против заразних болести, јавио је дописник Срне.

Прије одласка у полицију ради давања изјава, великом броју окупљених грађана обратио се владика Јоаникије који их је замолио да се не праве нереди, поручивши да ће отићи у полицију да да изјаву јер је дубоко увјерен да није прекршен ниједан члан Устава Црне Горе и да су они и пред Богом и пред народом чисти.
 
Окупљени грађани скандирали су "Не дамо владику" и "Не дамо владике", а од полиције су тражили да баце униформе.

 
Владика Јоаникије рекао је да полицајци нису криви, да само раде свој посао и да њих не треба оптуживати, понављајући да данас у Никшићу није урађено ништа против закона и устава.
 
Национално координационо тијело за заразне болести Црне Горе позвало је државно тужилаштво да најхитније предузме законске мјере и процесуира организаторе, како су навели, противзаконитог и високо епидемиолошки ризичног јавног окупљања у Никшићу.


Национално координационо тијело је оцијенило да су удружени напори и остварени резултати свих институција и грађана на очувању здравља и живота вечерас "на најгрубљи начин покушани да буду урушени противзаконитим јавним окупљањем", саопштено је из црногорске Владе.
 
У Никшићу је вечерас традиционалну литију на празник Светог Василија Острошког Чудотворца предводио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
 
(СРНА)