НАКОН МАРАТОНСКЕ СЈЕДНИЦЕ ПРАЋЕНЕ ИНЦИДЕНТИМА: УСВОЈЕН ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРОИСПОВЈЕСТИ (ВИДЕО)


Foto: Printscreen
Након маратонске сједнице Скупштине Црне Горе која је трајала скоро до три сата иза поноћи посланици су једногласно усвојили Закон о слободи вјероисповијести. За закон је гласало 45 заступника.

Прије изјашњавања о закону, посланици су одбили више од сто амандмана. Подсјећања ради, сједница је била прекинута након инцидента који су изазвали посланици ДФ, који су на крају сви приведени.

Предсједник Скупштине Иван Брајовић рекао је, након инцидента у пленарној сали, да је држава показала како може бити стрпљива, одговорна, али и одлучна.

– Овдје нико не бјежи од дијалога, а данас смо покушали све, да будемо врло стрпљиви, коначно смо дошли до ситуације да се можемо изјашњавати. Црна Гора никада неће дозволити да се у њеним институцијама онемогућава њихов рад. Слушали смо позиве ратним друговима и на угражавање уставног поретка. Сви морамо поштовати правила. Изрекао сам им мјеру удаљења са сједнице, што значи да они наредних 15 дана не могу учествовати – навео је Брајовић.


Иначе, Приједлогом закона о слободи вјероисповијести предвиђено је да се држави враћају вјерски објекти и земљиште које вјерске заједнице користе на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени средствима државе или да су били у њеном власништву до 1. децембра 1918. године.

Такође се наводи да сви објекти који касније нису на одговарајући правни начин прешли у власништво неке вјерске заједнице, буду препознати као државна имовина и уписани као културно благо.

Уколико нека вјерска заједница располаже доказима да је на основу некад или данас важећих прописа постала власник неке имовине, држава ће то признати и поштовати.

Овај приједлог подржала је Црногорска православна црква, која сматра да ће њиме бити враћена имовина незаконито преписана Српској православној цркви (СПЦ).

(Аваз)