:: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ НЕКТАРИЈА, ЗАШТИТНИКА БОЛЕСНИХ


​Православни вјерници и Српска православна црква данас, 22. новембра, славе Светог Нектарија Егинског, грчког монаха над чијим су се моштима, према бројним свједочењима, дешавала чуда.
 
Верује се да оне имају исцјелитељске моћи и да помажу онима који болују од тешких болести, а нарочито обољелима од рака, парализе, Паркинсонове болести и болести нерава, бубрега, очију... Свети Нектрије је био настојник манастира на острву Егина поред Атине. Живео је половином деветнаестог вијека, а преминуо је 1920. године. Његов живот, од првих корака све до упокојења, од великог је значаја за православне хришћане. Живот овог човјека био је непрестана борба у име достизања истинског знања и врлине. Житије светог Нектарија представља остваривање непоколебљиве жеље за проналажењем онога према чему је толико свим силама стремила његова душа, као приближење Богу и Исусу Христу.

Свети Нектарије Егински је светитељ којем се приписује више од 2.000 чуда. Многе здравствене установе  узеле су за свог заштитника управо Светог Нектарија, а међу њима је Институт за онкологију и радиологију Србије, гдје је запослен највећи број стручњака из области онкологије.
 
Манастир Свете Тројице, који је овај светац основао у Егини, посјећују ходочасници из цијелог света, а већина њих не крије да је нашла исцељење над његовим моштима које испуштају свето миро. Вјерници у манастир долазе да се поклоне Светом Нектарију и да на његовим моштима освете јастучницу, пешкир или шал, који би након тога болесници требало да носе, као и да узму освештано уље.
 


Осим што говори о јединству вере и медицине, документарни филм „Бог има задњу реч", садржи и сведочанства о чудесним исцjелењима пацијената, које је савремена медицина, немоћна да их излечи, прогласила неизлечивим. Износе их лекари који су их лечили, потврђујући да је, као и у свему другом, Бог Тај који има задњу реч.