Ђоковић пети пут освојио Мастерс у Паризу :: Semberija INFO ::

 

Ђоковић пети пут освојио Мастерс у Паризу


Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић пети пут је освојио мастерс у Паризу. Он је у недјељу, у великом финалу у хали "Берси" био бољи од шампиона турнира у Стокхолму Канађанина Дениса Шаповалова, 6:3, 6:4.

Био је то 34. трофеј серије 1.000 за Ђоковића и пета титула у овој години (славио и Мелбурну, Мадриду, на Вимблдону и Токију), такође и његова 77. АТП титула у каријери.

Ђоковић је титулу у "Берсију" освојио први пут од 2015. године. До трофеја је дошао за 65 минута. Био је то њихов четврти меч и четврти тријумф Ђоковића, који је од Шаповалова био бољи и у Мелбурну, Риму и Шангају (све ове сезоне). Новак је на путу до тријумфа побиједио Корентана Мутеа, Кајла Едмунда, Стефаноса Циципаса, Григора Димитрова и на крају Шаповалова.

"Осећам се одлично, пун сам самопоуздања током читаве недеље. Победе у последња три дана су ми дале охрабрење за ово финале и за турниру у Лондону. Имам неколико дана да се одморим и спремим и надам се да ћу одиграти сјајно на том турниру", казао је Ноле и додао:

"Сјајно се осећам целе недеље, веома сам задовољан својом партијом, био сам веома сигуран и чврст."

Ђоковић ће, без обзира на овај тријумф, од данас епитет првог тенисера свијета на АТП ранг-листи предати Шпанцу Рафаелу Надалу, али је побољшао шансе да се на завршном мастерсу у Лондону врати на трон.

Надал је у Паризу стигао до четвртфинала, што му је донијело нових 360 бодова па од данас на свом конту има укупно 9.585. Иза њега је Ђоковић са 640 мање. Ноле од данас има 8.945 бодова. У Паризу је јуче освојио 400 бодова, али је изгубио 1.000, јер се уочи завршног турнира сезоне у Лондону бришу бодови освојени на овом мастерсу.

За побједу у сваком од три меча у групи добија се по 200 бодова, тријумф у полуфиналу носи још 400, а у финалу још 500 бодова, што значи да је у главном граду Енглеске на располагању 1.500 бодова.

Честитке Ђоковићу поводом освајања мастерса у Паризу упутили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић...

"Још једном сте обрадовали бројне љубитеље тениса и вјерне навијаче, а својом игром потврдили сте да сте врх свјетског тениса", истакао је Додик.

Надал: Спремам се за Лондон

Шпански тенисер Рафаел Надал, који ће од сутра бити први тенисер свијета, због повреде је без борбе предао полуфинале мастерса у Паризу па је Канађанин Денис Шаповалов прошао у финале. Надал је повриједио трбушне мишиће, али се нада да ће бити спреман за завршни мастерс у Лондону.

"Можемо то назвати несрећним случајем и другим именима, али се догодило, а када се ствари догоде, мораш да их прихватиш. Иако је тешка ситуација, морам остати позитиван", рекао је Надал.

Исту повреду доживио је на УС опену 2009, али је наставио да игра, што му је погоршало проблем.

"Урадићу све што је потребно и математички могуће да се опоравим", рекао је Надал о шансама да наступи у Лондону од 11. до 17. новембра.

АТП ранг-листа:

1. Рафаел Надал           9.585

2. Новак Ђоковић       8.945

3. Роџер Федерер       6.190  

4. Данил Медведев     5.705

5. Доминик Тим           5.025

​Независне новине