Трка Београд - Бањалука: Качмарек јури хет-трик :: Semberija INFO ::

 

Трка Београд - Бањалука: Качмарек јури хет-трик


БАЊАЛУКА - Бициклистичке екипе са четири континента учествоваће на 17. издању трке „Београд - Бањалука“, а побједу у генералном пласману браниће Пољак Јакуб Качмарек.


Члан екипе Мазовше прошлог априла однио је други пут жуту мајицу из Бањалуке, а како ће његов тим поново учествовати на најквалитетнијој трци у региону, велике су шансе да Качмарек поново јури тријумф на добро познатим друмовима.

Пољаци су уједно и најуспјешнији тим у историји трке јер је поред Качмарека (2020. и 2022. године) тријумф остварио и Микел Реим 2021. године, тако да ће од 19. до 22. априла јурити четврту узастопну побједу.

На старту трке у Београду 19. априла појавиће се максималних 25 екипа, а организатори су до сада прихватили апликације 23 тима. Три долазе из Аустрије (ВСА КТМ, Јуро сајклинг трипс, Хринков, два из Словеније (Адрија и Љубљана Густо Сантик) те национални тим ове земље, осим репрезентације, Србију ће представљати и Металац, а из Пољске уз Мазовше стиже и Востер.  Чешка ће такође имати два тима - АТТ Инвестментс и Вибатех Сантик. По један тим долази из БиХ (тим Република Српска), Италије, Швајцарске, Њемачке, Словачке, Бугарске, Казахстана, САД, Канаде и Марока.

- Посебно смо срећни што нам се гро екипа из године у годину враћају. То значи да добро радимо кључни посао који се прије свега тиче безбједности и организације. Добили смо захтјеве од 36 екипа, али на старту може да буде највише 25 тимова. У наредних неколико дана одабраћемо још два тима и закључити листу учесника – рекао је директор трке Владимир Куваља.

Прва етапа на програму је 19. априла од Београда до Бијељине, дан касније вози се најтежа етапа од Бијељине до Власенице преко Шековића, а потом караван сели у Добој. Трећа етапа креће из града на три ријеке до Приједора, а посљедња се вози 21. априла од Новог Града преко Костајнице, Козарске Дубице, Градишке и Лакташа до Бањалуке.

Од раније је познато да је трка у УЦИ календару и да ће бициклисти друмовима Србије и Српске јурити бодове за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.


Глас Српске