Карате клуб "УНСУ" Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Карате клуб "УНСУ" Бијељина


Свијест о важности спорта за развој дјетета раније предшколске и школске доби сваком родитељу доноси и дилему о правилном одабиру спорта за своје дијете. Развој самопоуздања, јачање моторике и координације покрета у ранијој дјечјој доби од важног је значаја за правилан психофизички развој.
 
Управо из тог разлога у карате клубу "УНСУ" посебну пажњу  придајемо одабиру стручног кадра који ради са најмлађим полазницима.


 
С поносом можемо истаћи вишегодишње искуство наших тренера у раду са малишанима-почетницима који, након завршеног почетног циклуса тренинга, уз прве карате кораке свладавају и прве лекције о концентрацији, наученој самоконтроли и развијеној моторици.
 
Рад са почетничким групама има своје специфичности и стога пажљиво формирамо старосне групе: цицибани од 4 до 7 година, пионири од 8-12 година, кадети од 13 до 17, те сениори старији од 18 година.
 
Када је право вријеме за упознавање са каратеом ?

Доња старосна граница са прве карате тренинге је четири године. Наведена граница ипак није строго одређено правило, јер понекад дијете које није још навршило четири године сасвим зрело реагира на тренинг и у могућности је концентрисано пратити програм, изражавајући велику жељу за вјежбањем и спремност на сарадњу.


 
Стога заинтересованима препоручујемо неколико бесплатних пробних тренинга, након којих ће стручно оспособљени тренер донијети процјену о спремности зрелости вашег дјетета да прати карате наставу.
 
Предрасуде о каратеу
 
Постоји предрасуда да је карате "разбијачки" спорт намијењен искључиво младим и агресивним људима. Карате није контактни спорт, чак ћете више озљеда пронаћи у неким другим спортовима него током тренирања и такмичења у каратеу.

Једна од његових основних карактеристика је способност самоконтроле (у физичком и психичком смислу).
Тренирање каратеа није ограничено сполом или старосној доби у којој се особа налази.

У посљедњих неколико година карате тренира све већи број дјеце предшколског узраста (већ од 4 године старости).

За тај узраст спроводи се посебно прилагођен програм те кроз одређене игре и циљане вјежбе дјеца уче све оно што и одрасли.



Такођер, све више одраслих људи схваћа да је карате тренинг одличан начин за одржати своје тијело виталним и здравим. Рекреативни приступ каратеу у земљама западне Европе све је популарнији, док је код нас свијест о томе тек на помолу.
 
Карате данашњице у великој мјери заступљен је женски спол. Иако је постојало погрешно мишљење да је то "прегруб" спорт за жене, бројне припаднице љепшег спола опредјељују се управо за карате. Разлози су различити; од жеље за такмичењима и остваривању резултата, за самообрану или рекреативно.
Све оне који још увијек имају предрасуде о каратеу, позивамо да нас посјете кк "УНСУ" и увјере се у супротно.
 
Предности карате спорта и бенефити
 
Образовање карактера, учвршћивање воље.
 
Карате је, прије свега, ментални развој. На много начина, филозофија каратеа, као и било које врсте борилачких вјештина, тежи томе да човјек расте као особа превладавајући бол. Током наставе дијете учи да издржи физичке болове, усавршава технику ​​борбених техника и тиме повећава своје шансе да постане побједник на такмичењима. Дјеца каратиста су увијек оптимисти, управо тај став им помаже да побиједе у свакој животној ситуацији.
 
Независност.
 
Дјеца врло рано почињу да одрастају и постају одлични помоћници у кући. Они ће сами себи скувати доручак и сједити са својим млађим сестрама и браћом. Дијете које се бави каратеом издвојиће се међу својим вршњацима по томе што је активно на часовима и играма. Такође, млади каратисти се не плаше да изнесу своје мишљење, одлични су саговорници.


 
Физички облик.
 
Ово посебно важи за дјевојчице које у адолесценцији почну пратити своју фигуру. Док се баве каратеом, дјевојке чекају угодан бонус - затегнуто тијело, лијепе мишиће. Могу заборавити на теретане и фитнес секције. Момци ће такођер бити у одличној физичкој форми. Осим тога, моћи ће 100% да се заузму за себе и своје најмилије. Повећава издржљивост организма. Дијете постаје још енергичније. Истовремено, хиперактивност се развија у смиреност и равнотежу. Због тога постиже одличан успјех у школи, превише испуњава наставни план и програм. У дјететовом тијелу се акумулира снага, а самим тим и отпорност организма на инфекције, односно јача имуни систем.
 
Промоција здравља.
 
Ради се о физичком и менталном здрављу. Карате дјеца имају добру флексибилност и истезање. Мишићи су им у доброј форми, кожа им је еластична, а кости заштићене од ломова. Као резултат редовног вјежбања, јача се кардиоваскуларна активност, побољшава функционисање крвожилног система. Срце дјетета је заштићено од могућих болести. У исто вријеме, дјеца постају мање подложна новонасталим стресним ситуацијама. Једном ријечју, карате је превенција од разних болести.
 
 
Горан Ивковић - акредитовани тренер WКФ Свјетске карате федерацијем те Карате савеза Републике српске и карате савеза Босне и Херцеговине.
Међународни карате судија