Одржан четврти по реду турнир у кјокушин каратеу :: Semberija INFO ::

 

Одржан четврти по реду турнир у кјокушин каратеу


У Етно – селу „Станишићи“ у Бијељини  вечерас је одржан четврти по реду Међународни кјокушин карате турнир „РС Челенџ“ који традиционално  поводом обиљежавања Дана Републике Српске организује Шинкјокушин клуб „ТРБ“ из Бијељине.



Гледаоци су вечерас имали прилику видјети борце из Грчке, Шпаније, Србије и Републике Српске, односно БиХ, који су се борили у три јуниорске и сениорске категорије – до 75 килограма, до 85 и више од 85 килограма.



Већински власник Техничког ремонта Братунац, Славенко Ристић који је покровитељ овог традиционалног турнира казао је да се организовањем оваквих манифестација и подршком спорту, као што је кјокушин карате настоји да буду промовисање праве вриједности – достјанство, поштење и част.



-Живимо у времену када смо се одродили једни од других, када се праве вриједности више не цијене. Изгубили смо оно што је највриједније међу нама – достојанство, поштење и част.  Вјежбањем оваквих спорова и организовањем оваквих манифестација, идући путем самураја и витезова, трудимо се да задржимо оно што је најбоље у нама, спорту и људима“, истакао је Ристић.



Игор Ранковић, предсједник Шинкјокушин  клуба „ТРБ“ из Бијељине појаснио је да је кјокушин стил каратеа најтежи стил у каратеу, који подразумјева директни контакт у борби.





-Кјокушин карате у свијету је веома распрострањен, али у БиХ нажалост није. Бијељински клуб је пионир овога спорта у БиХ. Овај стил каратеа, упркос напорним тренинзима и борби из људи извлачи оно најбоље у њима, а то поштовање према тренеру и противнику“, казао је Ранковић.



Хуго Круз, учесник на турниру „РС челенџ“ казао је да је да већ други пут учествује на овом турниру.
-Карате тренира од своје осме године, а сада имам двадесет и двије. Шампион сам Шпаније седам пута у кјокушин каратеу, три пута Америке и Европе два пута“, навео је Круз.



Константин Ристић, члан Шинкјокушин клуба „ТРБ“ из Бијељине казао је да му је овај спорт помогао не само физички, него и ментално.



-Од малих ногу тренирам карате, борио сам на многим турнирима у Европи, али овај турнир је посебан за мене, јер се осјећа породична атмосфера“, казао је Ристић.



Прије почетка турнира, који је отворио Славенко Ристић, уручене су захвалнице и признања пријатељима турнира „РС Челенџа“, а међу њима је био и Драган Лукач, некадашњи министар Унутрашњих послова РС.



(Семберија инфо)