САРАДЊА ПЕТ ОПШТИНА ИЗ РС И ФБИХ - БИЦИКЛИЈАДА ПРОМОВИШЕ ПОДМАЈЕВИЧКИ ТУРИЗАМ :: Semberija INFO ::

 

САРАДЊА ПЕТ ОПШТИНА ИЗ РС И ФБИХ - БИЦИКЛИЈАДА ПРОМОВИШЕ ПОДМАЈЕВИЧКИ ТУРИЗАМ


У оквиру пројекта "Мајевица у срцу", одржана је бициклијада “Виа Мајевица” са стартом у мјесту Доње Забрђе – Општина Угљевик, а са циљем у центру насеља Челић.

Циљ ове манифестације на подручју Мајевице јесте промоција туризма, а кружна бициклистича стаза повезује општине Сапну, Теочак, Угљевик и Лопаре.



Организатори су били Удружење грађана‚ "Коријени", Туристичка организација општине Угљевик, и представници пет подмајевичких општина из РС и ФБиХ. Подршку су имали и од Телемацх фондације из Сарајева.

"Ово је лијеп пројекат, показује нашу сарадњу тих пет општина, ово је четврта по реду ВИА Мајевица и могу вам рећи да је сваке године све већи одзив. Првенствено је у питању здравље а на другом мјесту дружење медју људима, на крају постоље, додјела медаља. Имамо и неколико младјих учесника од 14, 15 година, а имали смо раније и једну дјевојчицу од 12 година али је данас болесна па није могла учествовати. Возач сам БН Клуба од ове године а раније сам возио за тузланске клубове", каже Драгослав Радовановић учесник бициклијаде.



На трци су учествовали и Бијељинци.

"Први пут учествујем а иначе се бавим бисклизмом, долазим из Бијељине. Популаризацја бициклизма у нашим крајевима још еј на неком минималном нивоу мада ето градимо овакве манифестације и вјерујем да ће многи схватити важност вожења бицикла, јер веома је лако да сједнете у ауто и дате гас, али нико неће да окреће педала. Број један је здравље а број два што можете да стигнете на нека мјеста као што је посао, продавница или већ гдје. Број три је да се омасови све, да имамо у саобраћају много више учесника", рекао нам је Драгиша Јовић, један од учесника овогодишње бициклијаде.
 
Учесници трке су били професионални бициклист али и одређен број рекреативаца јер је ова манифестација била прије свега афирмација туризма, истичу организатори.


 
"Циљ је да се скрене пажња на домаћу пољопривредну производњу и ове крајеве кроз које пролази трка, села Забрђе, Тутњавац, Пушковац, Корај, Миросваци и Челић. То су подручја гдје је примарно воћарство. На овај начин промовишемо пољопривреду и наша села, наше општине. Учесницима су у паузама почашћени, да се мало окријепе. У Тутњевцу на пункту‚ "чесма" било је прво стајалиште, ту имамо једно газдинство господина Дарка Милошевића који је донирао свјеже воће, а Туристичка организација општине Угљевик сушено воће. Тиме промовишемо шљиву и сезонско воће које имамо у овом тренутку и које се узгаја у овим крајевима", каже за ИнфоБијељина Александар Крстић, из удружења грађана ‘‘Коријени‘‘ Угљевик.

"Имамо 65 учесника, вози се до Челића и ово је прије свега једа добар вид промоције сеоског туризма на овим подручјима. Овим се даје на значају свих пет општина у РС и ФБиХ и њиховој међусобној сарадњи. Обебијеђене су и награде од стране спонзора Мбајк шопа и биће уручене на циљу у Челићу", каже Владислав Симеуновић вд диретктор Туристичке организације Угљевик.


 
Овогодишњу Бициклијаду подржали су и Удружење за изградњу мреже мира Сарајево, ОСЦЕ, и неколико приватних фирми са подручја Брчког, Угљевика и Бијељине.
 
(Инфо Бијељина)