Др Медо - Живот је љепши уз редовно вјежбање :: Semberija INFO ::

 

Др Медо - Живот је љепши уз редовно вјежбање


Физичка активност потреба је свих нас. Редовном физичком активношћу покрећемо и подижемо физиолошке функције у нашем организму на виши ниво, те побољшавамо моторичке способности. То се, наравно, одражава како на наше расположење, тако и на изглед нашег тијела’’, каже Бојан Медић, звани др Медо, један од најпознатијих фитнес тренера у Бијељини који је у овом послу већ 21 годину.

У 21. вијеку људи се све више затварају у себе и користе друштвене мреже као средство комуникације, која је у екстремним облицима веома штетна за здравље.

-Лично радим на томе да се што више људи активира и схвати да је живот љепши уз редовно вјежбање’’, каже за ,,Семберске новине’’ 38-годишњи Бојан Медић који се, како каже, спортом бави још од малих нагу.
  
На Универзитету Источно Сарајево завршио је ДИФ, тема дипломског рада му је била џудо, а у овом спорту постигао је и добре резултате од којих издваја треће мјесто на нивоу РС. Године 1998. почиње да ради као фитнес инструктор, а посљедњих 10 година ради у Фитнес центру ,,BN GYM“. 



-Спорт сам веома рано заволио. Тренинзи су ме чинили срећним, јачим ментално и физички и давао ми је енергију и самопоуздање. Бавио сам се фудбалом, затим каратеом, а онда џудом, који је остао моја највећа љубав кад је ријеч о борилачким спортовима’’, прича Медић, додавши да је у тинејџерским годинама схватио да су фитнес и здрава исхрана у комбинацији са учењем најбоља формула за успјешан живот у свим његовим сферама. 

Истиче и важност одржавања континуитета вјежбања, уз здраву исхрану и мијењање лоших навика када је храна у питању. Оцјењује да свијест Бијељинаца о физичкој активности расте, нарочито посљедњих година и да наши суграђани схватају да се морамо ,,вратити себи“.

-Бијељинци су прилично активни у поређењу са другим дијеловима нашег региона, али исхрана је у већини случајева пресудан фактор који сваке године повећава претилост. Генерална ситуација са исхраном грађана је лоша, јер су нам све доступније фаст фуд опције’’, каже Бојан Медић ,наглашавајући да није тешко да се хранимо здраво, само се треба мало потрудити и стећи здраве навике. 

Малим корацима идемо напријед

Многи почетници имају много питања: који облик вјежбања је најбољи, колико вјежбања је потребно, која исхрана је најбоља и слично. Фитнес инструктор Бојан Медић - др Медо, каже да је потребно вјежбати најмање три пута седмично и наглашава важност континуитета у вјежбању. 



Савјетује да се поред редовног вјежбања не смије заборавити практиковање умјерене и здраве исхране. Увијек у тој исхрани треба да доминирају протеини (разне врсте меса, риба, јаја, пасуљ, грашак, млади сир...), различито поврће и воће, те здраве масти типа маслиновог уља, кокосовог уља, омеге 3 и разних врста сјеменки. Упозорава да се не смије гладовати, а потребно је уносити довољно витамина и минерала, али и пити пуно воде. 

-Малим корацима идемо напријед, а физичка активност не треба да буде мрска обавеза, већ је потребно да се са уживањем одлази на тренинге. Вјежбање је важно за здравље, а свима је очигледно  да је данас, како у свијету, тако и код нас, заступљен проблем гојазности’’, каже Медић и додаје да је вјежбање добро и као антистрес програм иако је у већини случајева разлог тренирања утицај тренинга на физички изглед.  

Као савјет за вјежбање Бојан Медић истиче да се рекреативци не упуштају у тренинге без стручног надзора, јер од почетка треба научити правилан рад. За крај напомиње да је потребно избјегавати непотребно оптерећење и да је потребно имати стрпљења, јер резултати не долазе преко ноћи.                       

Семберске новине/Семберија ИНФО/М.Решидовић