Завршене Параолимпијске игре у Токију :: Semberija INFO ::

 

Завршене Параолимпијске игре у Токију


ТОКИО - Параолимпијске игре у Токију завршене су у недјељу церемонијом на Националном стадиону којој је присуствовао престолонасљедник принц Акишино, брат цара Нарухита.

Током Игара публици није било дозвољено да присуствује, пише АП.

"Много смо пута мислили да се ове игре не могу догодити. Било је много непроспаваних ноћи", рекао је у недјељу Андрев Парсонс, предсједник Међународног олимпијског комитета.

Завршна церемонија одржана је под насловом "Хармонична какофонија", а организатори су ову тему описали као "свијет инспирисан Параолимпијским играма, свијет у којем разлике сијају".

Као и Олимпијске игре, Параолимпијске игре су одржане током ванредног стања у Токију.

"Верујем да смо без већих проблема дошли до краја игара", рекла је Сеико Хашимото, предсједница организационог одбора.

Иначе, у петак је јапански премијер Јошихиде Суга најавио да неће остати на тој функцији. Објаснио је да се надао већој подршци због одлуке да Олимпијске игре буду одржане у вријеме пандемије, али су многи Јапанци били против такве одлуке.

"Сада када је премијер Суга приморан да да оставку преузимајући кривицу за неуспјех у борби против корона вируса, немогуће је тврдити да су Олимпијске и Параолимпијске игре биле успјешне", рекао је Коичи Накано са Универзитета Софиа за АП.

На Параолимпијским играма ове године је учествовао рекордан број спортиста 4.405 и рекордан број земаља је освојио медаље.

Два атлетичара из Авганистана су учествовала у такмичењу неколико дана након што су побјегли из Кабула уочи нереда који су усљедили.

"Игре у Токију биле су модел ефикасности и љубазности. Да није било потешкоћа у вези са Ковид-19, ове игре би биле на врху најбоље организоване Олимпијаде којој сам присуствовао", рекао је Давид Валећински, историчар који се бави олимпијадама.

Студија Универзитета Оксфорд показала је да су ово најскупље Олимпијске игре које су до сада забиљежене. Јапан је званично потрошио 15,4 милијарди долара на организацију Олимпијских и Параолимпијских игара, а неколико владиних ревизија показало је да су стварни трошкови двоструко већи.

Пандемија корона вируса и забрана присуствовања публике на играма коштала је организаторе скоро 800 милиона долара, колики је био губитак јер је изостала продаја карата.

Танјуг / Независне